Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Витезови шведског стола
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2014.

Аутор: Соња Лапатанов Извор: Политика

Витезови шведског стола

Редовни су самопозвани гости на фестивалима, перформансима, пригодним свечаностима, дипломатским пријемима, славама, на сајмовима, изложбама…

 

Последњих година у Београду изнедрила се група људи која обилази престоничка догађања, тако да ниједан догађај, а има их много, не може да прође без њиховог присуства. Редовни су самопозвани гости на фестивалима, позоришним и филмским премијерама, перформансима, пригодним свечаностима, дипломатским пријемима, славама, на сајмовима, изложбама, доделама награда и признања, одбранама дисертација, предавањима, разним промоцијама, дегустацијама, конференцијама…

Такви, које заправо ни не занима сам догађај, обично сачекају да се он заврши, па када попусти пажња улазе на бесплатну и често уносну забаву! Помоћу лажних легитимација, визит-карти и фалсификованих позивница, углавном се представљају као представници домаћих и медија из окружења, чланови НУНС-а, УНС-а, или као фоторепортери, чланови разних организација и друштава.

Број ових „канапеиста” се увећава, конкуренција међу њима расте, па постају навалентни и агресивни у потрази за бесплатним угођајем. Упадају на пријеме, где без стида стају у ред да се рукују, здраве и тапшу по раменима са домаћинима, било да су то политичари, високи званичници, или амбасадори.

Поставља се питање одакле им информације о месту и времену одржавања престоничких дешавања и како је, уопште, могуће да успеју да преваре и најљуће обезбеђење ових угледних институција? Једноставно, они се тиме баве! Очигледно је да су веома добро обавештени, да имају разрађен систем праћења штампе, информатора и водича кроз догађаје, да користе мобилне телефоне, интернет и друштвене мреже.

Неки се налазе на извору информација, па обавештавају остале о догађајима, а има и оних који су у дослуху с протоколом, портирима ирецепционерима.Колико је понашање ових бескрупулозних аколаста далеко од моралних обзира говори и чињеница да су се неки од њих уваљивали на оброке у хотелима у којима су били смештени људи из поплављених подручја! Лагали су конобаре и волонтере да свој идентитет не могу да докажу, јер су у поплавама остали без докумената!

Треба рећи даје ово за сада маргинална градскапојава. Међутим, имајући у виду да је број „витезова шведског стола” све већи, да стварају непримерену слику о нама међу високим гостима и дипломатама, да својим бахатим понашањем штете угледу новинарских удружења, требало бида стручњаци анализирају шта је довело до ширења ове појаве и на који начин се она може зауставити, поготову када се ради о користољубивим џабалебарошима, притом,материјално ситуираним.

*Балетска уметница

Соња Лапатанов

Коментари (1)

Остави коментар
уто

24.06.

2014.

ŽIVORAD [нерегистровани] у 14:39

Bruka

Šta reći! Bruka i sramota. Tu "gospodu" u mom kraju nazivaju pravim imenom - čankolize, duvaraši (naslonjeni na zid/duvar) čekaju momenat da se primaknu stolu i oližu tanjir a potom se "neprimetno" izgube . Ovi u gradu mogli bi se nazvati npr. savremenim, lepo obučenim klošarima ili tako nekako. Nije tačno da im se ne može stati na put. Može, itekako. Identifikovati ih, privesti, uzeti podatke a potom na odgovarajući način informisati najširu javnost. Uz tekst, obavezno prikazati i sliku "gospodina viteza".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси