Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари Ал Џазире осуђени на вишегодишњи затвор у Египту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2014.

Аутор: С. Р. Извор: Политика

Новинари Ал Џазире осуђени на вишегодишњи затвор у Египту

Три новинара катарске телевизије Ал Џазира, оптужена за подршку Муслиманској браћи у Египту, осуђени су јуче на седмогодишње затворске казне.

 

Суд у Каиру прогласио је кривим аустралијског дописника Питера Греста, Мухамеда Фахмија, који има канадско и египатско држављанство и шеф је дописништва у Каиру, и Бахера Мухамеда, египатског продуцента, за ширење лажних вести и подршку забрањеној исламистичкој групи, јавио је АП, а пренео Танјуг.

Оптужени су одбацили све оптужбе. Фахми и Грест осуђени су на по седам година затвора, док ће Мухамед провести 10 година у затвору пошто је по другој оптужници осуђен на још три године.

Још три страна новинара, међу којима су и два британска и једна холандска новинарка, осуђена су у одсуству на десетогодишње казне затвора, а укупно је на оптуженичкој клупи 20 медијских радника којима египатске власти суде, упркос забринутости међународне заједнице због гушења слободе у тој земљи.

Аустралијски премијер Тони Абот је раније директно апеловао на египатског председника Абдула Фатаха ел Сисија да ослободи Греста, бившег дописника Би-Би-Сија. Тројица новинара Ал Џазире провела су у притвору у Египту шест месеци.

Грест, Фахми и Мухамед ухапшени су у децембру када је полиција упала у њихову хотелску собу у Каиру, у оквиру опсежне операције против присталица свргнутог египатског председника Мухамеда Мурсија блиског у међувремену забрањеној Муслиманској браћи.

Тројица новинара Ал Џазире оптужена су за подршку Муслиманској браћи као терористичкој организацији, као и да су посредством те ТВ мреже проширили лажну вест да је Египат на ивици грађанског рата, што је, како је суд проценио, имало
за циљ подривање националне безбедности.

Оптужени, међутим, тврде да су само радили свој новинарски посао извештавајући о таласу протеста које су организовали представници Муслиманске браће супротстављајући се од војске подржаној влади основаној пошто је 3. јула свргнут Мурси.

Катарска телевизија Ал Џазира, Аустралија и Холандија критиковали су јуче пресуде изречене новинарима, преноси Бета–АФП.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси