Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о информисању немогуће повући из скупштинске процедуре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2009.

Извор: Борба

Закон о информисању немогуће повући из скупштинске процедуре


Иако неке странке владајуће коалиције захтевају да Влада Србије повуче медијски закон, то није изводљиво из процедуралних разлога тако да ће се 31. августа, за када је заказано гласање, видети да ли је кабинет премијера Мирка Цветковића пао или опстао.

Предлог закона о информисању не може се повући из скупштинске процедуре. Према Пословнику Скупштине Србије, предлагач закона, у овом случају Влада Србије, не може да повуче из процедуре ни један законски предлог после закључења расправе у парламенту.

"Предложени закон о информисању не може да буде повучен из скупштинске процедуре јер је о њему завршена начелна и појединачна расправа", потврдио је за "Борбу" директор владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић.

Он је подсетио да је то регулисано чланом 145. Пословника Народне скупштине Србије где пише да "предлагач закона има право да повуче предлог закона из процедуре све до завршетка претреса предлога закона на седници Народне скупштине".

Дакле, последњи дан августа, који је предвиђен као дан за гласање о медијском закону, могао би да буде пресудан за кабинет премијера Мирка Цветковића. Иако Влада не мора да падне, уколико закон о информисању не прође у парламенту, биће питање дана када ће поново доћи до несугласица а неко од коалиционих партнера поновити "вежбу", и тако унедоглед - све док се Цветковићев кабинет не уруши.

Посланица Весна Пешић из Либерално демократске партије, такође, тврди да Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању не може бити повучен из процедуре, јер је прошао расправу, тако да ће, "такав какав јесте, или проћи у дану за гласање или пасти".Пешићева је рекла за "Борбу" да "ЛДП гласа према савести".

"Мени лично нико није рекао како да гласам када буде изјашњавање о закону о информисању и немам никакву команду, тако да ће вероватно неко из ЛДП гласати за, а неко против", објаснила је Пешићева.

Влада може да предложи потпуно нови закон о информисању који би евентуално био део сета медијских закона предвиђених за јесен, додала је Пешићева.

Жарко Кораћ из СДУ, који припада посланичкој групи ЛДП у Скупштини Србије, рекао је за "Борбу" да му се не допада предложени закон о информисању и најавио да га неће подржати.

"То је мој лични став, тако да ће у парламенту бити још један глас против тог законског решења", рекао је Кораћ.

Према његовим речима, крајње је необично што је предлагач послао закон у процедуру а да претходно, очигледно, није имао сагласност коалиционих партнера.

Поводом изјаве посланика Социјалдемократске партије Меха Омеровића који је позвао Владу да повуче медијски закон, пренебрегнувши да је то у овој фази немогуће, Кораћ је оценио да ће унутар коалиције бити још вођени дуги и тешки разговори.

Шеф посланичке групе ДСС у Скупштини Србије Милош Алигрудић је добронамерно поручио колегама из СДП да траже немогуће, јер закон не може бити повучен из процедуре након завршетка расправе.

"Влада би као предлагач могла да призна да је погрешила и договори се са представницима већине да не изгласају тај законски предлог, и да тако спасе образ", рекао је за "Борбу" Алигрудић. Он је објаснио да би тада Влада могла да преради, доради или напише нови закон о информисању који би упутила парламенту на разматрање.

Антрфиле : Тадићева је последња

Уколико би медијски закон био изгласан у Скупштини Србије то још не значи да би постао важећи. Наиме, председник Србије Борис Тадић могао би да одлучи да не потпише тај акт и да га врати парламенту. Председник Републике "може вратити Народној скупштини изгласани закон на поновно одлучивање ако сматра да закон није сагласан са Уставом или да је у супротности с потврђеним међународним уговорима или опште прихваћеним правилима међународног права или да при доношењу закона није поштована процедура која је прописана за доношење закона или да закон не уређује неку област на одговарајући начин".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси