Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како је заплењена “Жупска реч”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2014.

Аутор: Раде Станковић Извор: Политика

Како је заплењена “Жупска реч”

• На главној улици у Александровцу пришао ми је председник општине Југослав Стајковац и узео читав пакет новина које сам изнео на продају, тврди Милутин Здравић, власник, главни уредник, новинар и дистрибутер листа „Жупска реч”

• Нисам код себе имао новца, рекао сам му да дође после по паре у општину, он се сложио, а онда ме пријавио полицији... Хтео сам да новине поделим члановима своје странке, да виде то море клевета, објашњава Стајковац

• Здравић и Стајковац се слажу само у две ствари: да се одузимање, или „куповина на одложено”, догодила 23. маја. И да ће се ћерати до суда...

Милутин Здравић, новинар, главни уредник, власник и дистрибутер листа „Жупска реч”, као и обично, стајао је на главној александровачкој улици и продавао своје новине. Пришао му је др Југослав Стајковац, председник општине, узео цео пакет 93. броја „Жупске речи” (Здравић каже стотину примерака, Стајковац тврди упола мање) и, не плативши, запутио се ка згради општине. Здравић је случај пријавио полицији и писмено известио Удружење новинара Србије, наводећи да се ради о присилном одузимању новина. УНС је саопштењем осудио поступак председника Стајковца.

Описани догађај одиграо се 23. маја, око 14 часова.

Здравић је 16. јуна упутио писмо министру полиције због неблаговременог поступања полицијских службеника, а тиме и надлежног тужилаштва. Каже, припрема и тужбу против председника општине Александровац.

– У 93. броју „Жупске речи” објавио сам жестоке критике садашњег министра одбране а бившег градоначелника Крушевца Братислава Гашића, званог Бата Сантос, у тексту под насловом „Лажни сјај”. Критиковао сам и некадашњег председника општине Александровац, демократу Чедомира Петковића, због чега сам два пута по месец дана био у затвору, 2006. и 2011. Критикујем и Југослава Стајковца, садашњег председника општине, вечитог функционера, који је сада шести пут на том положају, јер се удружио са часним и нечасним људима. Он је мени неовлашћено одузео стотину примерака новина и ја ћу га због тога тужити – најављује Милутин Здравић, уз напомену да има сведока да се све тако догодило. 

Др Југослав Стајковац има прилично различиту верзију читавог случаја. Има и сведоке, чак тројицу: Михајла Милића, свог заменика, Миломира Радојичића, помоћника председника, и Зорана Милановића, председника Скупштине општине Александровац. Овако описује догађај од 23. маја у 14 сати, на главној варошкој улици:

– Обилазили смо град, а онда сам видео Здравића на клупи. Поред њега је био пакет новина. Рекао сам му „добар дан” и питао га да ли продаје новине. „Да, ја продајем”, одговорио је. Ја сам му рекао да купујем све примерке и замолио га да дође у зграду општине да му платим, јер немам новац код себе.

Он је рекао: „У реду”. Кад смо стигли у зграду општине, избројали смо тачно 50 примерака.

Али Здравић није дошао. Предомислио се и ствар пријавио полицији – тврди Стајковац, приложивши писане изјаве поменутих сведока.

А на питање зашто је узео цео пакет новина, Стајковац одговара:

– Чуо сам да је у том броју Здравић моје гласаче назвао неписменим сељацима. Листа „Покрета за Жупу”, чији сам био носилац, освојила је највише одборничких мандата, а од Здравића трпимо разне увреде, па сам хтео да његове новине поделим члановима и присталицама, да виде то море клевета. Да знају шта ја и моја породица морамо да трпимо. О томе треба да расправљају новинарска удружења, о гадостима које објављује Здравић а не да осуђују мој поступак без дубљег улажења у случај. Па, погледајте, он каже да је општинско руководство „скупљено с коца и с конопца, од сељака до таксисте”. Мене назива „вајним доктором наука”, каже да имам „шимпанзасте гримасе”, себи узима за право да каже да је неколико копља интелектуално изнад мене, тврди да ће ме „Бог навести да без природне смрти одем са овога света” и још низ гадости. А не смета му да од таквог општинског руководства тражи новац за свој лист. Још и новинарска удружења врше мобинг на мене, уместо да брину због кршења новинарске етике и свог кодекса, због чега ћу их тужити суду – закључује др Југослав Стајковац, председник општине Александровац.

Надлежност тужилаштва у Брусу

Начелник Полицијске управе Крушевац Миљан Петровић каже да никаквог кашњења у поступању, по пријави Здравића, није било, већ да су оперативци ефикасно и темељно обавили свој посао и о томе званично обавестили Основно јавно тужилаштво у Брусу, у чијој надлежности је даље поступање.

Општина за сарадњу није имала пара

На питање да ли се прибојава да ће на оптуженичку клупу по тужби Стајковца због увреда у тексту „Простак“ и „Како те није срамота”, Здравић одговара:

– Не бојим се суда, јер пишем истину. Његов „Покрет за Жупу“ није могао сам да формира власт, па је он правио разне комбинаторике, чак и са Демократском странком, која је најомраженија у Жупи. Но, свеједно, ја сам као власник новина хтео да успоставимо сарадњу са општином, јер то није његова приватна имовина, и то у складу са законом. Тражио сам одговарајућа средства за информисање више пута. Одбијен сам, најпре од Стајковчевог претходника, напредњака Драгана Благојевића, уз образложење да нема средстава за ту сврху. Сада Стајковац хоће да каже како пишем критике због тога. А имали су пара за концерт Ане Бекуте и за многе друге ствари – наводи Здравић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси