Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Нова од данас на принудном одмору!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2014.

Аутор: Јелена Ђондовић- Мина Митровић Извор: Наше новине

ТВ Нова од данас на принудном одмору!

Телевизија Нова је на принудном одмору! Нова медијска кућа није успела да добије националну фреквенцију, па је руководство одлучило да драстично смањи трошкове, уз обећање да ће од јесени кренути нова програмска шема. Дејан Јоцић, директор телевизије, негирао је јуче да је Нова престала са радом и да је отпуштено 200 запослених.

- Нагађања о затварању ове станице штете овој медијској кући и нису добронамерна. Није тачно да телевизија Нова престаје с радом и да смо отпустили тај енорман број људи већ њих 35. Приморани смо да се прилагодимо условима на тржишту након недобијања фреквенције и да се спремимо за нову програмску шему која ће почети са емитовањем у септембру - поручио је Јоцић.

Остају на кабловској

Драган Ђурковић, директор интернет портала, рекао је да је реч само о смањењу производње због лоше финансијске ситуације.

- Остали смо на кабловској мрежи, што нам је омело многе планове, зато смо принуђени да смањимо капацитет и улагања. Мање ћемо улагати у информативне програме, али далеко од тога да се гасимо. Од септембра стартујемо са новом програмском шемом коју ћемо брижљиво спремати током лета - објаснио нам је Ђурковић.

У домаћим медијима јуче после подне одјекнула вест да је ТВ Нова отпустила 200 запослених и да се дефинитивно гаси. Према тим првим информацијама, директор Дејан Јоцић сазвао је састанак и обавестио да се главни финансијер повукао из пројекта, а да му држава још није исплатила повраћај ПДВ-а и да је због тога приморан да се опрости од запослених.

- Стално запосленима су исплаћене плате, док је хонорарцима остало да се исплати новац за мај. Јоцић је напоменуо да то не значи да ће телевизија бити угашена, нити да је нашој сарадњи дефинитивно крај, јер ће и сада уследити период припреме нове програмске шеме која ће почети са емитовањем у септембру - објаснио је један од радника ове медијске куће чије је име познато редакцији.

Нова је почела да емитује свој програм 17. децембра. На свечаном отварању тада је најављена атрактивна програмска шема, а осим наших највећих звезда, присуствовао је и Халит Ергенч, главни глумац у серији „Сулејман Величанствени“, и тадашњи премијер Ивица Дачић.

Милиони уложени у пројекат

Пошто је бизнис план предвиђао чак 450 радних места, најпопуларнија ТВ лица прелазила су из матичних кућа на ову телевизију. Према информацијама које су тада објављивали медији у Београду, Немци су уложили шест милиона евра у овај пројекат, а планиране су инвестиције од 18 милиона евра. Међутим, помпезне најаве и огроман новац који је требало да се уложи у овај пројекат покварила је битка за националну фреквенцију са ТВ Коперникусом.

Конкурс за националног емитера ТВ Авале расписан је октобра прошле године, а био је отворен до 30. децембра. Конкурисале су само две медијске куће, али ни после после четвртог покушаја, који је био 23. априла, РРА није доделила фреквенцију ниједној од ове две медијске куће.

Брајовић: Фреквенција није оправдање

 Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић рекао је за Наше новине да то што ТВ Нова није добила фреквенцију не сме да буде оправдање за отпуштање радника:

- Очигледно је да финансијери нису успели да уложе новац и да су били преамбициозни за такав залогај. Кабл покрива 68 одсто територије и није неопходна фреквенција да би се постигао медијски успех. Нажалост, опет се показало да инвестирање у медије у Србији није исплативо за стране компаније, али са мањим очекивањима и овде може да се успе. Срећа у несрећи је што су колеге бар исплаћене и верујем да ће и хонорари за мај бити уплаћени - рекао је Брајовић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

19.06.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:05

Sudbinu "TV Nove" zasnovati na novoj tehnologiji

Posto je "TV Nova" bila jedan (od dva) kandidata za nacionalno pokrivanje putem analogne terestricke TV radio-difuzne mreze na preostalim UHF kanalima koje je koristila bivsa "TV Avala", i ukoliko se pokaze tacna informacija: "JP 'Emisiona tehnika i veze' će tokom naredna dva meseca dodatno proširiti mrežu digitalnih predajnika i time omogućiti da više od 90 odsto građana Srbije, uz odgovarajući prijemnik, može da prima digitalnu TV sliku i ton", kao sto pise u prenetoj vesti RTS-a - "DTV za 90 odsto građana Srbije", - onda je, mozda, trebalo sacekati sa "prindnim odmorom" jer bi se, verovatno, i za programski signal "TV Nove" naslo mesto u multipleksnom signalu JP ETV.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси