Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Писмо главног и одговорног уредника "Сведока" Владана Динића УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2014.

Писмо главног и одговорног уредника "Сведока" Владана Динића УНС-у

Главни и одговорни уредник листа "Сведок" Владан Динић упутио је УНС-у писмо у којем говори о тужби ректора Универзитета Мегатренд Миће Јовановића против овог листа, као и "претњи анонимних студената Мегатренда новинарима". Писмо преносимо у целости.

О тужби Миће Јовановића, контратужби Сведока и претњи новинарима анонимних „студената Мегатренда“

О жестокој полемици о наводно спорним деловима биографије Миће Јовановића, доскорашњег „недодирљивог“ а сад већ бившег ректора, и власника Универзитета „Мегатренд“, редакција листа „Сведок“ обавештава јавност о следећем:

Док се већина медија улагивала г. Јовановићу, са часним изузецима, и „трговала“ с њим и „Мегатрендом“, „Сведок“ је у броју 899, од 1. октобра 2013, објавио текст свог колумнисте Миливоја Глишића (иначе дугогодишњег угледног новинара, касније амбасадора у Аустралији) под насловом „Витез Мића од Мегатренда“. У тексту се на сатиричан и духовит начин говори о појединим детаљима из биографије Миће Јовановића – од његовог наводног племићког порекла, па до чланства у реду витезова који „лече од вампиризма“, али само у раној фази.

Након овог текста Јовановић је поднео тужбу и у експресном процесу, неуобичајеном за српско правосуђе, лист „Сведок“, главни уредник Владан Динић и колумниста Миливоје Глишић осуђени су на новчану казну. У процесу је било неколико процедуралних прекршаја судије Васића – од тога да се на првом рочишту није појавио тужилац, што је по важећем закону аутоматски знак да се тужба одбацује, односно да је тужилац од ње одустао, па до покушаја судије да искључи јавност са суђења! У међувремену, неочекивано и без разлога, судија у овом предмету је промењен. Зашто? То вероватно само суд зна.

„Сведок“ је оспорио пресуду којом је кажњен са 100.000,00 динара уз плаћање судских тршкова. На ову пресуду уложена је жалба, али редакција „Сведока“ и даље остаје при наводима објављеног текста чија се истинитост – која се односи на биографију Миће Јовановића – потврђује ових дана и распреда у свим новинама.

„Сведок“ нема ништа против да се Мића Јовановић de Bozinoff представља како хоће, да тврди да има силне докторате, награде и титуле, да је племићког порекла, да је потомак римског императора Галерија, да обилази пола света како би „ископао“ разне доказе и сведоке о свом докторату (а све то тврди/ради).

Ипак, имамо против тога да суд, као темељни стуб сваког озбиљног и одговорног друштва, штити Мићу Јовановића тако што упорно одбија да закаже рочиште поводом контратужбе коју су „Сведок“, Владан Динић и Миливоје Глишић поднели против њега и Бранислава Бјелице, уредника сајта „ПрессОнлине“, а поводом текста „Спрема се дебела ’наногица’ за једног министра“ који је објављен на том порталу 13. новембра 2013. у којем се – можда, за „докторе“ са „Мегатренда“ на прихватљив, али за одговорно и цивилизовано друштво крајње увредљиво и неосновано – на највулгарнији начин говори о „Сведоку“, нашим новинарима и појединим министрима, а чији је потписник Јован Мићановић Гургусовачки, односно – Мића Јовановић, родом из Гургусовца, односно данашњег Књажевца.

Поред тога, редакција „Сведока“ жели да скрене пажњу на текст објављен, такође, на порталу „ПрессОнлине“, 16. децембра 2013. у коме се износе директне претње на рачун низ новинара (Драгани Пејовић из НИН-а, Ољи Бећковић са Б92, Миливоју Глишићу и Владану Динићу из „Сведока“...) и њихових породица а који су потписали анонини „студенти Мегатренда“.

„Сведок“ ће и даље наставити да критички и објективно извештава о случају Миће Јовановића у нади да је слободно новинарство темељ друштва свуда, па и у Србији.

Владан Динић,

гл. и одг. уредник „Сведока“

Коментари (1)

Остави коментар
сре

18.06.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:47

gde ste sada?

Gde ste sada branitelji prava novinara, sto se ne oglasite?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси