Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац за отварање скупштинског канала, али има дилеме
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2014.

Извор: Танјуг

Тасовац за отварање скупштинског канала, али има дилеме

Министар културе и информисања Иван Тасовац изјавио је данас да подржава оснивање парламентарног канала, који би дао допринос у информисању грађана, али да има дилему постоје ли теничке могућности, ко би био оснивач и како би се рад тог канала финансирао.

"Министарство подржава отварање парламентарног канала, али нећу вас изненадити ако поставим питање које произилази из дилеме постоје ли техничке могућности за увођење скупштинског канала, ко би био оснивач и како би се тај канал финансирао”, рекао је Тасовац на конференцији “Преноси о раду парламента” у Скупштини Србије.

Према његовим речима, министарство подржава сваку новину која може да помогне у квалитетном информисању грађана и омогући већу слободу мишљење и говора, која је гарантована Уставом. 

Тасовац очекује да ће се три медијска закона, која ће регулисати медијски сектор у Србији, ускоро наћи пред посланицима републичког парламента.

Конференција “Преноси о раду парламента” организована је у оквиру Твининг пројекта ЕУ “Јачање капацитета Народне скупштине у процесу европских интеграција”, у сарадњи са парламентом Грчке, а учесници су поручили да само јавности у раду парламента и комуникација између представника највишег законодавног тела и грађана могу довести до усвајања квалитетних закона и њихове примене.

Потпредседник парламента Верољуб Арсић рекао је да је рад скупштине транспарентан, истичући да се организују јавне расправе, да су седнице радних тела јавне, да се грађани могу обавестити о раду највишег законодавног тела и преко саопштења, архиве, стенограма...

И генерални секретар парламента Јана Љубичић истакла је да је скупштина у претходном мандату, кад је председник био Небојша Стефановић, учинила много на повећању транспарентности рада, подсетивши да је потврда о томе стигла и од повереника за јавне информације Родољуба Шабића.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт истакао је да је у претходном периоду повећана транспарентност рада парламента, наводећи да се организују јавне расправе, да је рад скупштинских тела јаван, као и да је однос са независним телима бољи. 

Он је нагласио да је потребно да влада плански доставља скупштини предлоге закона и да велики број закона који долазе у парламент по хитном поступку “изазива забринутост”.

Амбасадор Грчке у Београду Константин Економидис рекао је да је скупштина веома важан чинилац на путу ка ЕУ, наводећи да рад парламента мора да буде транспарентан како би, између осталог, и грађани били упознати са процесом европских интеграција.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси