Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дебата о енергетици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2014.

Аутор: М. Ј. Извор: Преглед

Дебата о енергетици

Јавна дебата Централноевропског форума за развој (ЦЕДЕФ) „Перспективе обновљивих извора енергије до 2020. Има ли Србија капацитет за достизање циља?“ биће одржана 23. јуна. Како су најавили организатори, на скупу који се одржава у оквиру Европске недеље одрживе енергије (ЕUSЕW), сви учесници имаће прилику да размене ставове и чују с којим изазовима и проблемима се Србија суочава у домену обновљивих извора енергије.

„Енергетски потенцијал обновљивих извора енергије у Србији је значајан и процене говоре о преко четири милиона тона еквивалентне нафте (тен) годишње, што одговара готово половини годишње потребе земље за енергијом, али он није у довољној мери искоришћен. Србија је преузела обавезу да до 2020. повећа удео енергије из обновљивих извора у укупној потрошњи са садашњих 21,2 на 27одсто“, истичу у ЦЕДЕФ-у.

Биће речи о правној регулативи Србије у области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, колико смо усклађени са регулативом ЕУ, циљевима коришћења обновљивих извора енергије до 2020, као и о начинима њиховог остваривања и подстицања инвестирања. Говориће се и о изградњи ветропаркова јер је Србија једна од три европске земље која нема ниједан ветрогенератор у елекетроенергетском систему, као и о потенцијалу геотермалних извора у нашој земљи.

Дебата се одржава под под институционалним покровитељством Министарства рударства и енергетике, Агенције за заштиту животне средине, а у сарадњи са УНС-ом и НУНС-ом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси