Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жалба председника Савету за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2014.

Аутор: Вера Гајић Извор: Политика

Жалба председника Савету за штампу

После промена 2012. године нисам много очекивала од нове власти. Напротив, била сам скептична према новопеченом евроентузијазму Николића и Вучића. Како је време пролазило, допала ми се умереност и промишљање, а нарочито чињеница да председник Републике „не искаче из телевизора чим га упалим“.

Враћање функције председника у уставни оквир и избалансирана спољна политика пријатне су промене.

С друге стране, очигледно је да је Николић мета напада појединих медија. Ту нема ни говора о објективном новинарству или аналитици, одговорно тврдим зато што тај посао радим пуне три деценије. То је провидан „позив на линч“ чији је циљ, по свој прилици, да се демонстрира наводно опозиционо становиште тих листова. Циљ оправдава средство, те очигледне неистине нису никакав проблем, јер не дај боже да неко нападне опозиционо гласило, цела европска и светска јавност ће се подићи да спасава слободу медија, сигурни су уредници тих гласила.

Друга ствар ми је учинила председника још симпатичнијим. То је чињеница да се он тим поводом обратио Савету за штампу, независном, саморегулаторном телу које окупља издаваче, власнике штампаних медија и професионалне новинаре. Основан је ради поштовања Кодекса новинара Србије у штампаним медијима и решавања жалби појединаца и институција на садржаје штампаних медија.

У надлежности Савета је и медијација између оштећених појединаца, тј. институција, и редакција, као и изношење јавних опомена за кршење етичких стандарда утврђених Кодексом новинара Србије. То је за нас професионалце, који деценијама градимо кредибилитет новинарске професије, брана од оних који имају неки други интерес осим новинарске етике и који у великој мери срозавају нашу професију.

Покретањем поступка код Савета за штампу, председник је дао том телу политички кредибилитет и ауторитет. Могао је да затражи и заштиту суда. Међутим, као неко коме је заиста стало до слободе медија, председник је захтев упутио саморегулаторном телу, које нема елемент принуде. А поенту је већ остварио, скренута је пажња јавности да су уредници листова о којима је овде реч ( „Блиц“ и „Ало“) превршили меру.

Вера Гајић, новинар РТС-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси