Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Перишић тражио подршку за рушење Милошевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2014.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Поверљив извештај ВБА о сусрету Ћурувије са бившим начелникм ГШ

Перишић тражио подршку за рушење Милошевића

Славко Ћурувија се видео са тадашњим начелником Генерлштаба Момчилом Перишићем, који је најавио могући државни удар.

Перишић (70) који је од 29. aвгуста 1993. gодине до 24. новембра 1998. године био начелник ГШ, према сведочењу Бранке Прпе, рекао је Ћурувији јула 1998. године да је војска расположена да изведе државни удар.

Ћурувија се видео са генералом Перишићем у присуству Васиљевића. Том приликом је Перишић је рекао да су Американци пустили Милошевића низ воду и питао Ћурувију да ли ће његове новине писати позитивно уколико војска изврши државни удар. Ћурувија је одговорио „наравно да хоће“ и саветовао Перишића да то уради што пре – сведочила је Прпа још 11. јануара 2007.

Тужилаштво за организовани криминал више пута тражило обавештење од Војне безбедоносне агенције (ВБА) и Војне обавештајне агенције (ВОА). Последњи такав захтев тужилаштво је упутило 29. априла 2013. Директор ВБА Светко Ковач је одговорио на овај допис тужилаштва строго поверљивим извештајем 6583-2 28. маја 2013.

У том извештају наводи да су 23. маја 2013. припадници ВБА саслушали Перишића и у прилогу се шаље записник са салушања. Перишић је према том записнику потврдио да се са Ћурувијом видео последњи пут крајем лета, почетком јесни 1998. и да су разговарали о политичкој, војнобезбедоносној и економској ситуацији у СРЈ, али је негирао да је навео да ће војска извести државни удар. Рекао је и да је састанак одржан у његовом кабинету.

Разлог због чега је Ћурувија тражио пријем била је и његова тврдња да је угрожен, да га неко стално прати и прислушкује и да у вези с тим очекује моју помоћ. Тада сам му рекао да једино што могу да учиним за њега је да му дам противприслушни уређај,

Американци шокирани

У једном извештају ДБ бележи се Ћурувијина констатација да је задовољан посетом САД –у и да су Американци „шокирани оним што ради Милошевић“. Такође ДБ преноси у извештајима Чурувијину најаву да нема намеру да одустане од борбе са режимом. ДБ извештава и да је Ћурувија добио информацију коју је објавио да је Марко Милошевић са пиштољем упао у „Глас јавности“.

Теразије

Извештај ДБ о прислушкивању и праћењу Ћурувије, које је прикупило Тужилаштво, потврђују сумње самог новинара да је био прогоњен. У испитивању мотива за убиство осим ове изјаве Прпе о састанку са Перишићем тужилаштво наводи и њену изјаву како се Ћурувија видео са Мирјаном Марковић, након што је 20. октобра 1998.  донет Закон о информисању. Тада су сведочила је Прпа, разменули оштре речи, а он је поручио председници ЈУЛ-а да ће са супругом висети на Теразијама.

Извештај 6583-2

У извештају ВБА се наводи да никада нису преузимали мере према Славку Ћурувији. Осим изјаве Перишића ВБА је послала и два извештаја бившег припадника Срђана Илића, кога су саслушавали припадници Управе за борбу против организованог криминала МУП Србије поводом убиства Ћурувије. У извештајима Илића које је ВБА послала тужилаштву наводи се шта је он рекао у УБПОК –у, што је сачувано  приликом његовог саслушања у полицији. Он је тврдио да нема везе са тим убиством и да му то подмеће једна жена (име познато редакцији) која му је својевремено понудила да јој каже ко је убио Ћурувију да би поделили расписану награду. Такође, Илић је сачинио извештај о наводном састанку са Љубишом Милановићем, припадником полицијске јединице Поскок од 7. априла 2003. наводно му је Милановић рекао да су у атентату на Ћурувију умешани и „Дејан Живковић, припадник Сколетове групе и Зоран Павловић припадник ЈСО“. Иначе, Илић је раскинуо споразумно посао у војсци без права на пензију.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

17.06.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 16:00

Не наседајте!

Ма, немојте, молимо вас, наседати! Какав Перишић и каквиви удари, одакле њему, у било каквом времену, моћ и могућност да било шта изведе? Није знао ни да су му на Косову преносили Шиптари, из Албаније, на магарцима оружје и копали траншеје...Све што је урадио видело се у хагу. Нека му је наздравље. Жао ми је Славка, много. Само, на овај начин се правда не исправља.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси