Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћурувија убијен из другог покушаја?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2014.

Извор: Бета, РТВ

Ћурувија убијен из другог покушаја?

Власник "Дневног телеграфа" и "Европљанин" Славко Ћурувија убијен је из другог покушаја, наводи се у непотврђеној оптужници коју је подигло Тужилаштво за организовани криминал. То је објавио лист "Политика", а на основу увида у оптужницу која је подигнута 9. јуна и која је написана на 126 страна.


Како пише лист, у оптужници се не наводи ко је налогодавац, али стоји да је наредбе издавао бивши шеф Ресора државне безбедности (ДБ) Радомир Марковић, који је за извршиоце одабрао припаднике београдског центра ДБ-а, јер је тадашњи комадант јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорад Улемек Легија одбио да убије Ћурувију због обавеза његове јединице на Косову.

Тако је Марковић, пише у оптужници, одабрао Милана Радоњића, Мирослава Курака, Ратка Ромића. Према оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком од пиштоља ударио супругу Бранку Прпу у главу.

Према наводима оптужнице, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и кртика носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Лист пише да је Марковић, након одбијања Легије, обавестио Милана Радоњића о плану за убиство, кога је и поставио на место начелника београдског центра. Радоњић је обезбедио службени аутомобил и издао налог трећем, седмом и деветом одељењу ЦРДБ да прате Ћурувију и прикупљају податке о њему.

Кураку и Ромићу доделио је аутомобил "голф 3" беле боје којим су се довезли до Ћурувијне зграде, где су путем радио станица слушали извештавање припадника деветог одељења о његовом кретању.

Према оптужници, Курак и Ромић су Ћурувији и Прпи 11. априла 1999. године, између 16.38 и 16.45 пришли с леђа, и тада је Курак пуцао у Ћурувију у којег је испалио прво пет метака. Он се тада занео и пао, а Ромић је ударио Прпу у главу. Курак, је потом пришао на близину од 0,8 метара и испалио још седам метака.

Лист наводи и да је Ћурувија требао да буде убијен 10. априла. Како је наведно у оптужници, на основу праћења телефонске комуникације између Ромића, Радоњића и Курака, утврђено је да је Радоњић викао на раднике пратећег одељења зашто нису јавили сваку промену кретања.

На основу тога, Тужилац је утврдио да је Ћурувија требало да буде убијен дан раније. Адвокат Слободан Ружић који је пуномоћник ћерке и сина Ћурувије, казао је да верује да ће убице бити осуђене.

"Реч је о посредним доказима, али немам никакву сумњу да су ти људи убили Ћурувију. Када постоји 20 посредних доказа, онда суд може да утврди кривицу и ја верујем да ће бити осуђени", рекао је Ружић.

Предмет је додељен судији Растку Поповићу, а оптужени имају право на приговор на оптужницу о којој ће одлучити Кривично веће суда. Када оптужница постане правоснажна, биће заказано припремно рочиште, а потом и главни претрес.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси