Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Забрањен улаз због гласног постављања питања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2014.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Забрањен улаз због гласног постављања питања

Седнице Скупштине општине Гроцка затворене за новинаре портала Наша Гроцка Инфо.

Обезбеђење општине Гроцка спречило је новинаре портала Наша Гроцка Инфо да уђу у зграду и присуствују седници Скупштине општине. На тај начин настављена је дискриминација општинских власти, које већ месецима не дозвољавају новинарима овог портала да прате рад законодавног тела своје општине који је по закону отворен за јавност.

Жељко Маторчевић, главни и одговорни уредник портала Наша Гроцка Инфо, каже за Данас да је у октобру прошле године од стране општинских власти проглашен за непожељну особу и да му је забрањен приступ, како седницама Скупштине општине, тако и свим другим манифестација које они организују." Све је почело прошле године, када су ми људи из општине пребацили да лажно извештавам са њихових седница. Када сам их питао шта је тачно лажно у мојим извештајима, нисам добио одговор. Онда сам се одлучио за другачији приступ. Снимао сам седнице и без икакве монтаже их пуштао у целости на свом порталу. Када сам то учинио, више ми није био дозвољен улазак ни на једну седницу" - каже Маторчевић. Он додаје да никада није добио одговор на питање ко му тачно брани да присуствује седницама.

Представници општинских власти негирају било какав покушај цензуре медија и тврде да је у питању неспоразум. Новинари тог портала нису на време поднели захтев за акредитацију. Два дана пред седницу сви новинари морају да поднесу писмени захтев за присуствовању седници, а они то нису учинили. А седнице су иначе отворене за јавност и сваки грађанин са улице може да уђе и да им присуствује - каже за Данас председник општине Гроцка Стефан Дилберовић, члан Српске напредне странке.

На питање због чега је новинарима неопходна акредитација, а грађанима није, Дилберовић објашњава да је процедура тражења дозвола за присуствовање седницама и уведена због новинара Наше Гроцке Инфо Жељка Маторчевића.

- Донели смо одлуку да њему не дозволимо да присуствује седницама, јер их омета својим понашањем. Гласно поставља питања и користи вулгарности и због њега тражимо дозволу од новинара да присуствују седницама. Али иначе, никоме, па ни њему, није забрањен приступ седницама - објаснио је Дилберовић.

Председник Скупштине општине Гроцка Спасоје Живановић из Демократске странке Србије је упознат са случајем недопуштања новинарима Наше Гроцке Инфо да присуствују седницама, али тврди да то није у његовој надлежности. Ја као председник Скупштине општине сам одговоран за просторију у којој се одржавају седнице. Ја немам ингеренцију над целом зградом. Што се мене тиче, врата собе у којој се држе седнице су свима отворена - наводи Живановић.

О селективном пријему новинара на седнице Скупштине општине Гроцка, Независно удружење новинара Србије је у октобру прошле године већ издало саопштење у којем осуђују такву праксу.

"Мали медији често остају ван фокуса јавности и онда су њихови новинари остављени на милост и немилост локалних моћника. У малим срединама бахатост функционера је неретко већа него што је то случај на нивоу републике. Ми смо прошле године реаговали саопштењем поводом овог случаја, али и поред тога се ништа није десило и са забранама се наставило - каже Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси