Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  МУП: Напад није био са Мегатренда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

МУП: Напад није био са Мегатренда

Полиција интензивно ради на расветљавању случаја "Пешчаник", каже директор полиције Милорад Вељовић. Из МУП кажу да напад није изведен са сервера Мегатренда.

Вељовић је објаснио да се истрага спроводи у, како је рекао, тесној сарадњи за Тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала.

"Наше оделење специјализовано за ове врсте послова је већ путем Интерпола затражило међународну техничку помоћ од више земаља из региона и света и након добијања логова са њихових сајтова то ће, на неки начин, послужити да евентуално дођемо до потенцијалног извршиоца овог кривичног дела", рекао је Вељовић.

Како је за Тањуг рекао начелник Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије Саша Живановић, интернет-презентација "Пешчаника" је хостована на "небезбедном серверу у Немачкој".

На тај сервер је извршен "WordPress pingback" напад, за који је анализом утврђено да је дошао са 533 сервера из десетина земаља широм света. Како је рекао, анализом логова је установљено да напад није ишао са сервера Мегатренда.

Живановић каже да стручњаци настављају да раде како би идентификовали евентуалног извршиоца кривичног дела "спречавања и приступања јавној рачунарској мрежи".

Живановић каже да је непосредно након сазнања да је сајт "Пешчаника" оборен успостављен контакт са уредником и систем-администратором, када су достављени логови

"Анализом тих логова је утврђено да напад није ишао са сервера Мегатренда и у најјаче време напада интернет-саобраћај на серверу тог универзитета износио је 0 мегабита да би се касније попео на 10 мегабита, што не може да проузрокује обарање те презентације", изричит је Живановић.

Он је објаснио да је у критично време напада било и великог броја легитимних приступа тој интернет-презентацији, посебно након емисије на ТВ Б92, када је сервер већ био угрожен, а људи су освежили претраживаче ради приступа интернет-презентацији што се, како каже, регистровало као нека врста напада.

"Даљом анализом логова утврђено је да се ради о WordPress pingback нападу и да је сервер на коме се хостује интернет-презентација Пешчаника у Немачкој, као и да је сам сервер на коме се хостује презентација изложен нападу, а не само интерне- презентација Пешчаника", истакао је Живановић.

Он наводи да је увидом по интернет-форумима и коментарисањем о безбедности тог сервера утврђено да се ради о небезбедном серверу, те је уредницима "Пешчаника" и администратору саветовано да презентацију пребаце на заштићенији сервер.

Подсетимо, "Пешчаник" је након првог таласа напада објавио да је велки део захтева током напада стигао са ИП адресе која, како тврди тај портал, припада серверу са адресом fa-srv.megatrend.edu.rs

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси