Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Живановић: Презентација Пешчаника на небезбедном серверу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Извор: Танјуг, Политика

Живановић: Презентација Пешчаника на небезбедном серверу

Интернет презентација Пешчаника је хостована на небезбедном серверу у Немачкој, на који је извршен „word press pingbek” напад, за који је анализом утврђено да је дошао са 533 сервера из десетина земаља широм света.

Како је Танјугу изјавио начелник Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије Саша Живановић путем међународне полицијске сарадње упућен је захтев за достављање одређених електронских података из више земаља региона и света на основу чега ће, како је рекао, бити настављена истрага у циљу идентификовања евентуалног извршиоца кривичног дела дела „спречавања и приступања јавној рачунарској мрежи”.

Он је објаснио да је непосредно након сазнања да је интернет презентација Пешчаника оборена успостављен је контакт са уредником и систем администратором који, како је рекао, хостује наведену интернет презентацију.

Тај контакт је, прецизира Живановић, остварен 3. јуна када су истовремено полицији достављени и логови који су се односили на време „напада” на интернет презентацију Пешчаника.

„Анализом тих логова је утврђено да напад није ишао са сервера Мегатренда и у најјаче време напада интернет саобраћај на серверу тог универзитета износио је 0 мегабита да би се касније попео на 10 мегабита, што не може да проузрокује обарање те презентације”, изричит је Живановић.

Он је објаснио да је у критично време напада било и великог броја легитимних приступа тој интернет презентацији, посебно након емисије на ТВ Б92, када је сервер већ био угрожен, а људи су рифрешовали претраживаче ради приступа интернет презентацији што се, како каже, регистровало као нека врста напада.

„Даљом анализом логова утврђено је да се ради о „word press pingbek” нападу и да је сервер на коме се хостује интернет презентација Пешчаника у Немачкој, као и да је сам сервер на коме се хостује презентација изложен нападу, а не само интернет презентација Пешчаника”, истакао је Живановић.

Наводи да је увидом по интернет форумима и коментарисањем о безбедности тог сервера утврђено да се ради о небезбедном серверу, те је саветовано уредницима Пешчаника и администратору да презентацију пребаце на заштићенији сервер.

Он је додао и да је анализом логова утврђено да је напад извршен са 533 сервера из десетине земаља широм света.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

10.06.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 19:43

"Goniometrisanje" ometaca u mrezi "Internet"

Nekad se (zlo)namerno ometanje vrsilo u realnom radio-frekvencijskom spektru pomocu predajnika koji su se nalazili u poznatim zemljama. Danas, sa razvojem informacionih i komunikacionih tehnologia, "elektronsko ratovanje" se preselilo u tzv. kiber-prostor - virtuelni prostor koji obrazuju kompjuterska mreza "Internet" i njeni korisnici. U tom virtuelnom prostoru opsluzujuci kompjuteri mogu biti u jednoj zemlji, a korisnicki kompjuteri u drugoj. Zivot je postao globalan i komplikovan, a "goniometarski" komjuteri jos nisu pronadjeni ili usavrseni.

Svojevremeno je Medjunarodna konvencija o telekomunikacijama (Najrobi, 1982) sadrzavala Preporuku br. 1 - "Slobodni prenos vesti" (http://www.itu.int/dms_pub/itu-s/oth/02/09/s020900000b5201pdfe.pdf). Nove generacije su zaboravile na ovu preporuku, a u vazecem Ustavu Medjunarodne unije za telekomunikacije (http://www.itu.int/pub/S-CONF-PLEN-2011/en) nema ovog ili slicnog dokumenta, niti se pominje izraz "Internet". Isto vazi i za evropski i nacionalni zakonodavni okvir - ni u njima nema ni reci o regulaciji mreze i upotrebi mreze"Internet". Zasto?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси