Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Надзор у полицији због снимка несреће у Новом Саду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Извор: Танјуг

Надзор у полицији због снимка несреће у Новом Саду

Повереник за информације од јавног значаја данас ће, поводом објављивања видео записа о трагичној саобраћајној несрећи у Новом Саду у којој је погинуло троје младих, пропраћеног личним подацима свих актера, спровести надзор у Саобраћајној полицији у Новом Саду и у ЈКП "Информатика".

- О резултатима надзора и предузетим мерама јавност ће бити обавештена - саопштио је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, апелујући на медије да преиспитају етичке стандарде сопствене струке.

Одмах након надзора у Новом Саду биће потребно, мање више истим поводом, спровести надзор и у Нишу, наводи се у саопштењу и истиче да смо суочени са реалном опасношћу да се бројни "системи" видео надзора претворе у продукцију хорора и скандала.

Шабић је оценио да учестало објављивање у медијима снимака трагичних саобраћајних несрећа, пропраћених личним подацима актера и њиховим препознатљивим снимцима, потврђују готово потпуну правну неуређеност области видео надзора.

- Искористићу и ову прилику да још једном апелујем на медије да објављивање снимака оваквих догађаја, пропраћених препознатљивим ликовима актера и њиховим личним подацима преиспитају са становишта етичких стандарда сопствене струке - навео је повереник.

Објективно информисање јавности, како је подсетио, може се обезбедити и без непотребног задирања у приватност актера и без изазивања додатних болних емоција њихових најближих.

- Истовремено људе из полиције и других државних органа још једном упозоравам на одредбу члана 42. став 3. Устава која изричито утврђује да је забрањена и кажњива употреба података о личности изван сврхе за коју су прикупљени - истакао је Шабић.

Он је подсетио да је сврха видео надзора у конкретном случају да допринесе безбедности саобраћаја, да надлежним органима помогне у откривању и доказивању кривичног дела.

- Дистрибуција, у друге сврхе, оваквих снимака пропраћених личним подацима актера без обзира да ли су побуде лукративне или друге, представља и кривично дело и као таква не би смела бити предмет интересовања само повереника него и тужилаштва и полиције - истакао је Шабић.

Он је подсетио да већ годинама од надлежних тражи да се, како то Устав налаже, област видео надзора уреди законом, чије одсуство неминовно има за последицу константан ризик и повреде права градјана зајемчених Уставом и Законом о заштити података о личности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси