Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амбасадори: Забрињавајуће изјаве Вучића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Извор: Данас, Нови магазин

Амбасадори: Забрињавајуће изјаве Вучића

Најновије изјаве премијера Александра Вучића су врло забрињавајуће и заиста тешке и непотребне, рекли су незванично представници више амбасада коментаришући најновије жестоке оптужбе председника Владе Србије на рачун међународне заједнице. "Посебно је све то бизарно јер на Западу нико не ради против њега, већ искључиво у његову корист“, казале су за Данас западне дипломате.

У већини амбасада, међутим, укључујући немачку и америчку, нису чак ни незванично хтели да се одреде према најновијем медијском иступу премијера Вучића.

У Мисији ОЕБС у Србији такође нисмо добили коментар, а према сазнањима Данаса, званичници те мисије су јуче имали вишесатни интерни састанак поводом Вучићевих изјава.

Премијер Александар Вучић изјавио је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, да поседује доказе да многи из међународне заједнице, међу којима и неки амбасадори, врше притисак на медије да воде кампању против њега и његове породице.

"И све што ради заменица шефа Мисије ОЕБС у Србији Пола Тиде је притисак на медије да воде кампању против мене. Мисле да ћу молити бога да престану. Нећете ме ућуткати и нећу никада да ућутим, јер ја говорим истину, а они лажу", рекао је Вучић.

Он је истакао да је тражио извињење ОЕБС-а, и да ће га дочекати, као и да се неће повлачити пред лажима нити му треба помоћ ОЕБС-а.

На истој конференцији за новинаре, Александар Вучић је, поводом своје сутрашње званичне посете Берлину, изјавио да је почаствован позивом канцеларке Ангеле Меркел и да Србија жели да две земље буду савезници. "Тешко је, имајући у виду снагу Србије и Немачке, али жеља је Србије, и то говоримо без стида, да буде савезник Немачке, што раније Србија није умела и није знала. То је политика Владе Србије и политика ове земље. То је важно за нашу земљу у политичком, економском и сваком другом смислу", рекао је Вучић и додао да би свако желео да буде пријатељ и савезник Немачке.

Потпредседница СПС Дијана Вукомановић одбила је да одговори на питање Данаса да ли изјаве премијера о међународној завери против њега могу да угрозе спољнополитичку позицију Србије, односно какав је став социјалиста поводом оптужби које Вучић износи на рачун неименованих представника међународне заједнице.

"Не располажем безбедносним информацијама које има Вучић, тако да не могу да коментаришем оно што је рекао", рекла нам је Вукомановићева.

"Основна дилема је да ли је ту реч о галопирајућој нервози и неурачуњивости, или циљаном спиновању за унутрашњу употребу, па се нападом на релативно неутицајни ОЕБС билдује рејтинг и стичу неки такозвани патриотски поени пред посету Немачкој и Ангели Меркел. То се може тумачити и као забашуривање даље имплементације Бриселског споразума и мирења са косовском независношћу", оценио је најновије Вучићеве изјаве за Данас политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Он је напоменуо да је овакво понашање лоше и дугорочно контрапродуктивно и за саму власт, шта год да је у позадини. "ОЕБС је суштински у праву када је реч о притисцима на медије, а чак и да нису у праву, језик Александра Вучића асоцира на најцрњу реторику из радикалских дана", закључио је Ђорђе Вукадиновић.

Јово Бакић, социолог, за Данас каже да ове изјаве премијера говоре да је изгубио нерве и политички компас.

"Са ОЕБС-ом се на тај начин не разговара. Можете се слагати или не са нечијим ставом и мишљењем и то изразити, али ту треба стати. Овакво понашање је стандардна потреба аутократа да траже унутрашњег и спољашњег непријатеља, да их повезује и прави завере против којих се он храбро бори", наводи Бакић.

Упитан могу ли овакве изјаве да угрозе положај Србије у међународној заједници, Бакић је одговорио да је добро то што Вучић није поменуо ниједну земљу нити амбасадора, али и да премијер "стално поткопава сопствену позицију, а и мукотрпно изграђену позицију Србије".

"Он и Дачић су урадили неке добре ствари за земљу, те сада не разумем овакво реаговање", додао је Јово Бакић.

Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, за Данас каже да се ситуација у медијима у међународној заједници прати с посебном пажњом.

"Када ОЕБС стави такву примедбу, то је ствар за озбиљан разговор. Посебно је важно да се ти разговори воде дипломатским речником. Успешним преговорима Београда и Приштине Србија је себи омогућила медени месец у односима с међународном заједницом. Велика би била штета да ту шансу прокоцкамо, као што се дешавало раније", указала је Јоксимовићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси