Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Озбиљан корак напред
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Аутор: Данас Извор: Б. Цвејић

Повереник похвалио новине у Закону о електронским комуникацијама

Шабић: Озбиљан корак напред

Измене и допуне Закона о електронским комуникацијама које је Влада Србије недавно усвојила представљају озбиљна корак напред када је реч о области заштите личних информација и поштовању Устава Србије, истиче за Данас Родољуб Шабић, повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности.

"Одредбе које су измењене у Закону о електронским комуникацијама сада су у складу са уставним гаранцијама, што је прогресивно у односу на раније и у односу на идеје које су биле доминантне. Коначно је отклоњен споран део из закона, тако да је сада потребна одлука суда за сваки приступ личним информацијама. То је решење које је у складу са Уставом", оцењује Шабић.

Према његовим речима, добре ствари ових измена закона су и то што су органи безбедности и оператори обавезни да воде одговарајуће евиденције о приступу базама података. Самим тим, додаје он, успоставља се и адекватнија контрола те области.

Задржани подаци представљају податке о комуникацији који се не односе на садржину саме комуникације. Ту се пре свега мисли на податке о праћењу и утврђивању извора комуникације, о утврђивању одредишта комуникације, утврђивању почетка, трајања и завршетка комуникације, о утврђивању врсте комуникације, о идентификацији терминалне опреме корисника, о утврђивању локације мобилне терминалне опреме корисника.

На примеру телефонског разговора то су подаци о броју са којег се позива, о броју на који се позива, о датуму и времену почетка и краја телефонског позива, о трајању телефонског позива, о уређају који се користи у комуникацији (врста мобилног телефона), као и подаци о географској локацији телефона са којег је извршен позив.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси