Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лукић: Србија није слободна и демократска земља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Извор: РТВ

Лукић: Србија није слободна и демократска земља

"У реду је да Александар Вучић има прелиминарне резултате о истрази о нападима на Пешчаник, али ја немам такве информације. Већ је девети дан и нападни на сајт Пешчаника су и даље масивни. Треба рећи да је у ту работу уложено много новца, труда и знања", каже за Радио-телевизију Војводине уредница портала "Пешчаник" Светлана Лукић.

 

Она је у емисји "Један на један" истакла да је полицији пренела сазнање да су напади долазили са сервера Универзитета Мегатренд, али им је, како је навела, сугерисано да су ти напади уствари фингирани и да је сајт "Мегатренда" био хакован.

"Тај текст о докторату министра Небојше Стефановића који је објављен на нашем сајту, дошао је као и већина текстова које објављујемо. Наиме, нама аутори шаљу текстове и ми одлучујемо да ли је то у складу са нашом урађивачкм политиком. Ми смо тај текст проверили и пустили и сматрамо да је то нешто најнормалније. У једном моменту сам рекла да због тога нећемо јефтино проћи и управо сам мислила на то да ће нам напасти сајт", каже Светлана Лукић.

Онда додаје да сада многи људи, међу којима највише оних који никада нису ни чули за Пешчаник, мисле да је ово прва влада према којој се ова редакција овако понаша.

"То није тачно, ово је уобичајено понашање за нас у последњих 14 година. Ми смо на исти начин критиковали све владе, од Ђинићеве на овамо. Резултати овог текста требало је да буду, наравно, оставка министра полиције, али на првом месту реакција академске заједнице и да се види шта се дешава у високом образовању у Србији, а ту је "Мегатренд" само врх леденог брега", објашњава Светлана Лукић.

Онда истиче да је одмах било реакција скупштинских одбора који су у потпуности исполитизовани, те да разна удружења уопште нису реаговала, "да не говоримо о министарству просвете и министру културе".

"Оно што мене брине што је министар Вербић одмах реаговао како је рееаговао. Чини ми се да сви трче за оним што говори Александар Вучић. Ја Александра Вучића више нећу звати председником владе јер влада више не постоји. То се видело на овом случају, али и на случају Јужног тока. Па њега практично пола владе може да тужи за мобиног, јер он виче на своје министре. Ова влада више није влада већ је лична ствар Александра Вучића", категорична је Светлана Лукић.

На питање како коментарише ситуацију у којој се управо од министра полиције очекује да испита случај у којем је он главни актер, Светлана Лукић каже:

"Па ово је иста ситуација као што је Пешчаник нападнут када смо говорили да треба да се установи да ли је и када Ивица Дачић срео Мишу Банану. И тада је полиција требало да испитује свога шефа. То није нормална ситуација, као што није нормално да се Дачић среће са Мишом Бананом, као ни да министар полиције плагира своју докторску тезу".

Светлана Лукић сматра да Србија није слободна и демократска земља.

"Нико није рекао да је Србија Северна Кореја, али мерено мерилима Европске уније и Брисела за који смо се сложили да су нам репер, тврдим да у овој земљи имамо цензуру и угрожавање слободе медија. Претходна власт је за то отворила простор и створила механизме, које је ова власт искористила.Сада су грађани само дигли глас, пре свега преко интернета и друштвених мрежа, јер су схватили да се не могу поуздати на опозиционе странке јер су оне искомпромитоване у последњим годинама", објашњава Светлана Лукић.

На питање како разуме приче о завери против владе и премијера лично, Светлана Лукић каже да она то не може да разуме као новинар.

"Али као грађанка, ја се најежим када то чујем. Јер ако почнемо да говоримо о завери у којој учествују, судећи по Александру Вулину који се не знам зашто сам прогласио за Вучићевог телохранитеља; међународна заједница, велике силе, цивилни сектор, то је онда већ једна озбиљна политичка патологија. То је онда порука да ће се људи који се осећају да су у центру завере, бранити свим средствима. Када то кажем, мислим да морамо да се вратимо на политичку биографију Александра Вучића, на биографију те странке, Српске радикалне странке, при чему ово није лапсус. Огроман број грађана је био спреман да заборави политичку прошлост Александра Вучића и он се једноставно вратио на велика врата. Али тај језик претњи, тај агресивни језик и тај тон који даје целом друштву, где он дрма овај чамац који би требало да стабилизује, мене плаши за критичку мисао. Не само да ће бити угрожена слобода изражавања новинара, него министара у његовој влади. То је постало фрапантно у последње две три недеље", оцењује Светлана Лукић.

На питање како спојити то да с једне стране слушамо поруке да се Ангела Меркел радује посети Александра Вучића, те његове изјаве да ће Србија бити поуздан партнер Немачкој, са причама о заверама светских сила против наше земље, Светлана Лукић каже:

"Па како то спојити, па то не може да се споји, јер је то шизофрено. Премијер мисли да, као што је завео својим шармом арапског принца, да то тако може и са Ангелом Меркел која се као радује што ће јој у госте доћи делија са Балкана".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси