Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Главну реч у Влади треба да води ДС, а не Г17 Плус
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2009.

Извор: Дневник

Главну реч у Влади треба да води ДС, а не Г17 Плус


Директор Центра за проучавање алтернатива социолог Милан Николић оценио је да 31. август неће бити “дан Д” који ће определити даљи ток односа у  владајућој коалицији, поремећених сукобом између социјалиста и Г17 плус око  предложених измена Закона о информисању. Он је за “Дневник” казао да ће владајућа коалиција највероватније пребродити актуелну кризу, као што је то био  случај и у ранијим приликама, наводећи да је природно да у владама које чини много партија с времена на време долази до неспоразума због различитих ставова коалиционих партнера.

– То ће све бити договорено и не верујем да ће се  било шта драматично десити на седници парламента заказаној за последњи дан  августа – оцењује он.

До одлагања гласања о предложеним изменама Закона о информисању које је Влада Србије утврдила на иницијативу Г17 плус, дошло  је, наиме, пошто након расправе о том закону владајућа коалиција није  обезбедила већину за његово усвајање јер су социјалисти ускратили подршку том акту. Једномесечна пауза одређена је уз подршку опозиционе  Либерално-демократске партије, под условом да се уз овај закон усвоји и сет закона којима ће се регулисати медијска сфера. Међутим, због неусвајања закона о информисању уследило је узајамно пребацивање одговорности између Г17 плус и СПС-а,  што је опозиција искористила за ново покретање питања превремених избора. И у  делу стручне јавности влада мишљење да би се актуелни сукоб међу коалиционим партнерима могао окончати новим изборима, док неки сматрају да је, уколико  се сукоб између странака Млађана Динкића и Ивице Дачића продуби, извеснија могућност реконструкције Владе.

Николић сматра и да ће највероватније доћи  до корекције предложених измена Закона о информисању, наводећи да су оне финансијски строге према медијима, “без обзира на то што Г17 плус  инсистира на тој строгости”.

– Претпостављам да се ради о томе да министар Млађан  Динкић нема више нерава с медијима јер је често нападан. Али, чињеница је и да његова странка треба да се понаша сходно свом рејтингу, који је данас  између један и два процента. А главну реч ће имати Демократска странка и још неке друге странке окупљене око ње – навео је он.

На примедбу да је ДС већ подржао предложене измене закона, приликом утврђивања тог предлога у Влади,  Николић каже да ће у ДС-у вероватно доћи до преиспитивања тог става, посебно у  светлу актуелних отпора према овом закону.

– Мислим да ће, у жељи да сачува популарност код грађана, ДС ићи у том правцу да се мало дотерају и ублаже законске измене и приближе европским решењима, уместо да се иде у неку строгоћу и можда чак економско уништење медија. То, међутим, не значи да медији смеју да буду неодговорни, већ мора да се уведе ред, али не тако  строгим запрећеним казнама – оценио је он, додавши да из овог сукоба сви треба  “да извуку лекцију – и медији и опозицији, али и сама Влада”.

Коментаришући  улогу Либералнодемократске партије, на чију иницијативу је дошло до одлагања гласања о спорном закону, али и уз чију помоћ је владајућа коалиција  избегла бламажу у парламенту пошто није обезбедила већину за тај законски  пројекат, наш саговорник каже да је реч о “интерним диловима у којима се увек нешто  добија заузврат”.

– А могуће је да се ЛДП на овај начин препоручује као  конструктивна партија за неку евентуалну наредну владајућу коалицију, која ће бити  фомирана реконструкцијом Владе или новим изборима – напомиње он.

Николић оцењује  да судбина актуелне Владе ипак не зависи од тога како ће се разрешити сукоб у коалицији око закона о информисању, већ од тога на који начин ће се она> изборити с економском кризом.

– Ово су само мале буре у чаши воде, а битно  је то да ли ће се економска криза продубљивати и колико ће грађана Србије  тиме бити погођени – закључио је наш саговорник.

Б. Д. Савић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси