Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова реакција на слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2014.

Извор: Бета, Б92

Нова реакција на слободу медија

Европска федерација новинара осудила привођење новинара РТВ Младеновац Драгана Николића због коментара на друштвеној мрежи Фејсбук, саопштио НУНС.

"Произвољно привођење и испитивање професионалног новинара показује погоршање медијских слобода у Србији и све већи политички притисак са којим се суочавају новинари", наводи се у саопштењу ЕФЈ поводом привођења новинара Николића на информативни разговор.

Како се наводи, ЕФЈ је обавештена да је новинар испитиван у полицији по пријави посланика Српске напредне странке Милорада Цветановића, који га оптужује да је коментаром на свом Фејсбук налогу повредио достојанство градског менаџера Београда Горана Весића.

Новинар Драган Николић оценио је да је приведен зато што је пренео један пасус текста новинара Александра Бећића са портала "Колумниста", у коме је тај аутор критиковао Весића због изјаве да су грађани евакуисани због поплава из Обреновца начинили штету у београдском хотелу "Славија" од око 100.000 евра, што је сам хотел демантовао.

ЕФЈ подржава саопштење НУНС-а у којем се подсећа да је слобода изражавања гарантована Уставом Србије, Законом о јавном информисању, као и Европском конвенцијом о људским правима. Влада Србије мора да заустави климу страха и да омогући новинарима да слободно и самостално раде, наглашава се у саопштењу.

Европска федерација новинара ће упутити захтев премијеру Србије Александру Вучићу да консултује новинарска удружења и синдикате пре него што било који медијски закон буде упућен на разматрање и усвајање у Скупштини.

"Само дијалозима са новинарским удружењима и синдикатима може се повратити климу поверења у Србији", сматра ЕФЈ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси