Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Динкића сви демантују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2009.

Извор: Прес

Динкића сви демантују

УНС, НУНС, СЕЕМО, АНЕМ и НДНВ кажу да није тачна тврдња лидера Г17 Плус  да су консултовани приликом израде Предлога измена Закона о информисању.



Удружења само обавештена да се спремају измене


БЕОГРАД - Лидер Г17 Млађан Динкић обмануо је јавност када је у јучерашњем интервјуу „Блицу“ рекао да су предлагачи спорног закона о информисању разговарали о предлогу закона „са представницима релевантних медијских удружења“.

Динкића су јуче за Прес демантовали Организација медија југоисточне Европе (СЕЕМО), Независно удружење новинара Србије, Удружење новинара Србије, Асоцијација независних електронских медија и Независно удружење новинара Војводине.

Генерални секретар СЕЕМО Оливер Вујовић каже да је „врло необично“ што је Министарство културе „прескочило“ ту организацију, иако је пракса да их  земље из окружења консултују приликом доношења закона о информисању.

СЕЕМО: Демонстрација силе

- Људи из Министарства културе ће на моју констатацију вероватно  одговорити: „Нисмо били обавезни да контактирамо са вама!“ Наравно да нису обавезни,  али они су сметнули са ума да се закони не доносе од данас до сутра, већ ради дугорочне примене! Да су нас консултовали, добили би много корисних  информација и практичних решења, и закон не би садржао одредбе које директно  угрожавају слободу медија! Они се жале да је судство спорно и да зато не могу да реше проблем са медијима - па доведите судство у ред, немојте да мењате  закон! - оштар је Вујовић.

Он сматра да су измене закона „у ствари демонстрирање силе“, и упозорава  да такви потези никада нису дали позитивне резултате!

- Када дођу на власт, политичари у Србији често заборављају да ће доћи  време када ће бити у опозицији, и да ће им тада бити потребни добри закони!  Често сметну са ума да нису експерти за све и да о проблематици са којом нису упознати треба да питају људе који су школовани за то. Овде то није био случај, а при том су измене закона урађене на брзину - сматра Вујовић.

„Саучесништво“ у изменама закона негирају и НУНС и АНЕМ. Потпредседник  НУНС-а Јелка Јовановић наводи да су били упознати са тим да се спремају измене  закона, али демантује да су консултовани о садржају.

- Били смо обавештени да се нешто спрема. Ево, управо сам нашла да је  министар Брадић у јулу прошле година најавио измене. Наши чланови нису знали за  промене, консултовани смо тек након што је све обнародовано - каже Јовановићева.

Г17 без коментара

Председник АНЕМ-а Саша Мирковић каже да је ово удружење узело учешће око закона, али тек када је све завршено.

- Тада смо утицали да се измене одредбе за које смо сматрали да су неприхватљиве у изворном облику - каже Марковић.

Председник УНС-а Љиљана Смајловић упозорава да није случајно што власт  баш сада мења закон.

- Нико нам није причао о каквим је изменама реч, а камоли да ће измене  бити усвојене на ванредном заседању, а онда и по хитној процедури бити дате Скупштини. Плашим се да је ипак неко од новинара дао подршку, а онда се  повукао - наводи Смајловићева, и упозорава да се „нешто крупно ваља иза брда“.

- Знате, Милошевић је толерисао слободу штампе све до 1998, када је био  свестан да ће га НАТО бомбардовати. Зашто је потребно да се баш сада усвоји овај  закон? Да ли је у питању страх од социјалних немира, кризе, беса? Србија се  налази у великом економском проблему, а власт је потрошила за ових месец дана  страховиту политичку енергију око овог закона. То није случајно - сматра  Смајловићева. С друге стране, Прес јуче није успео да добије било какав коментар од  Г17, странке Млађана Динкића.

- Нико из ове странке неће давати изјаве поводом закона о информисању до даљег. Докле конкретно, не знам. Шта смо имали, рекли смо - рекао је  Никола Папак, саветник Млађана Динкића.

Антрфиле : НДНВ: Закон је владина рупа у саксији

Генерални секретар НДНВ Недим Сејдиновић сматра да постоји опасност да  Влада овим законом зада себи „аутогол“.

- Поред радне групе у оквиру Министарства културе, која је писала сам  закон, и Европског суда за људска права, који познаје ту тематику и кроз практичне примере утврђује где су границе слободе медија, ми сада доносимо неке  своје измене и измишљамо рупу у саксији! Ове измене су кршење слободе медија,  неће решити проблем и довешће политичке кризе - упозорава Сејдиновић.

Д. Луковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси