Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марковић тражио да убијем Курака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2014.

Аутор: Екипа Информера Извор: Информер

Марковић тражио да убијем Курака

Милорад Улемек тврди да му је бивши шеф тајне полиције Радомир Марковић 2002. из затвора тражио да убије оперативца ДБ Мирослава Курака не би ли тако заташкао убиство Славка Ћурувије! Легија је то рекао на саслушању у Специјалном тужилаштву 8. јануара ове године, кад је открио ко је све 11. априла 1999. учествовао у убиству новинара Славка Ћурувије.

 

Радетов ултиматум

Информер ексклузивно преноси делове сведочења Милорада Улемека Легије које је у Тужилаштву заведено под бројем КТИ 3/14: Радомир Марковић, који је тада био јако исфрустриран због тога што су многи на слободи а он у затвору, послао ми је 2002. године захтев, да не кажем ултиматум, да се организује убиство Мирослава Курака зато што је он претња за све. Био сам у недоумици због тога што је Марковић о мени тада знао доста и што је могао много да ме компромитује, не само мене, него и јединицу...

Опет, с друге стране, ја нисам човек који је подложан уценама и, уопште, имам велику аверзију према томе да ме неко уцени по било ком основу, па макар ишао главом кроз зид. Међутим, кад сам ставио на тас тај свој став, понос, сујету и све што је везано за мене као личност и, са друге стране, последице везане за јединицу и људе у јединици, прихватио сам то. С обзиром на то да је тада Душан Спасојевић био то што је био, ја сам њега буквално, како се то жаргонски на улици каже, изгасирао везано за Курака. Сматрао сам да ће то бити најбрже и најлакше преко њега, где сам му просуо неку причу, типа: „Добио сам информацију да те је Курак пљувао код Раре у казину, рекао је да си сељак из Гајтана, шта ти ово, оно“, и знао сам каква ће реакција да буде. Овај је буквално позеленео, запенио и одмах издао налог својим питбуловима да се то заврши, да неће да чује за њега и тако је та прича и кренула.

Дошли му у кућу

Улемек наводи да је током припрема Куракове ликвидације дошло до проблема јер је он схватио да га „земунци“ прате и почео је да им бежи....

Убрзо после тога Курак и Ромић су дошли код мене кући, што је за мене било, да кажем, равно чуду, јер до тада ми се никад нисмо ван неких службених радњи, које смо имали до 2000, ни чули телефоном, а камоли да смо се виђали по кућама.

Знао сам да су нешто нањушили и наслутили и ту је одмах почело опипавање мене, видео сам да су дошли да опипају пулс и виде да ли сам нешто љут.

Гледали су какав ће да буде мој гард према њима, међутим ја сам одреаговао најнормалније. Ту су они имали неку причу „батице ово, батице оно, радимо неке комбинације, радимо ово, оно“, али сам ја знао да је то заправо завеса не би ли они схватили да ли ветар од мене дува ка њима. И ту смо се растали као што смо се и састали, испричао је бивши командант ЈСО.

Легија на крају тврди да је решио да сачува живот Кураку јер „није желео да се ствари раде на тај начин“:

Отишао сам код Душана, пошто је он био сав онако параноик и рекао сам му: „Овај је приметио ове твоје“. Он је попиздео: „Ма немој ништа да ме питаш, ово, оно...“, и ја сам му онда рекао: „Слушај, можда је била лажна информација, шта се примаш одмах, пусти мене да ја то завршим, немој да дирате дечка безвезе“, и одговорио ми је: „Ма у праву си, јебеш тог Курака“, и захваљујући томе је Курак претекао, закључио је сведочење Улемек.

Јово Ћурувија: Где су налогодавци?

Јово Ћурувија, брат убијеног новинара, у изјави за Информер поздравља подизање оптужнице за убиство, али поставља питање шта је с онима који су наручили тај злочин:

- Драго ми је, као и већини, што је оптужница подигнута, али питам зашто није утврђено ко су налогодавци убиства и ко су они који су „сервисирали“ починиоце овог злочина?! Ко су људи који су пратили Славка све до тренутка убиства?

Легијина фирма обезбеђивала Ћурувију!?!

Легија је у сведочењу пред тужиоцем открио и да је Славка Ћурувију знао само из медија, али да је његова фирма „Алфа тим секјурити“ новинару пружала услуге обезбеђења све до три месеца пред смрт!

Човек који је мени водио агенцију за обезбеђење био је у добрим односима са Ћурувијом и моја агенција га је једно време обезбеђивала. Ја сам то касније сазнао... Славко је отпустио те момке три месеца пре убиства, јер је тада већ био у проблемима због одузимања имовине.

Све ликвидације наложене усмено

Према Легијиним речима, све ликвидације или послови који су излазили из оквира формалних задатака биле су саопштаване усмено.

Такве ствари су се и радиле само усменим налозима. Ништа ту није било у писаној форми. С тим што се при редовним задацима после извршења пише службена белешка. Обично би начелник безбедности у јединици потписивао службену белешку у вези са догађајем и задатком, али у овим стварима, поготову те 2000. године кад су вршена масовна хапшења и све те ликвидације, ту није било никаквих писмених налога.

Ћурувијино убиство - најстрашнија злоупотреба Службе

На основу овог Улемековог исказа Тужилаштво је у петак подигло оптужницу за убиство  Славка Ћурувије против Радомира Марковића, Ратка Ромића, Мирослава Курака и Милана Радоњића.

Легија је на крају сведочења 8. јануара рекао да нема никакав лични интерес: Данас сам 10-15 година старији и озбиљнији, искуснији, а за 10 година проведених у самици имао сам довољно времена да анализирам све ово што се дешавало... Не тражим никаква помиловања или услуге за то. Славко Ћурувија је убијен из нечијег личног интереса, иако је мени представљено да је то лице које врши непријатељске делатности... Данас схватам да су то потпуне глупости. Ћурувија није био ништа специфичнији од многих новинара који су тада критиковали режим, али је једноставно имао ту несрећу да је био, не знам, бивши дружбеник, кућни пријатељ и да му није опроштено што је окренуо леђа целом том систему, за који је годинама радио...

Знате, убити једног новинара који има одређене навике, иде кући на ручак, иде вамо-тамо, то је могао да уради само један или двојица неспремних људи без икаквих проблема. Али ангажовати цео државни апарат и људе из службе за припрему те ликвидације, то је класична злоупотреба и покриће за нечије приватне аспирације и осветољубивост. То је страшно и недопустиво!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси