Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Под лупом и докторат ректора Мегатренда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2014.

Аутор: Сандра Гуцијан Извор: Политика

Под лупом и докторат ректора Мегатренда

Прича о докторском раду министра полиције Небојше Стефановића, обелодањена на сајту „Пешчаник”, јуче је добила нови обрт – исти сајт, овога пута из пера других младих научника из Енглеске, тврди да ментор министра, власник и ректор Мегатренд универзитета др Мића Јовановић – никада није докторирао на Лондонском универзитету.

 

Јовановић, иначе, у јавности слови за некога ко има два доктората – први је одбранио на Лондонском универзитету 1983. године (менаџмент и индустријски односи), а други 1991. године у Марибору (организационе науке).

Аутори најновијег текста, др Марко Милановић (доцент, од августа ванредни професор на Правном факултету Универзитета у Нотингему) и др Миљана Радивојевић (постдокторанд на Институту за археологију Универзитетског колеџа Лондон), кажу да су у потрагу за ректоровим докторатом кренули када су на званичној презентацији биографије Миће Јовановића приметили да је написано да је докторирао на Университy ин Лондон, уместо на University of London.

Како објашњавају, овај универзитет чини федерацију других, мањих универзитета, па на њему није могуће докторирати нити добити било коју другу диплому, већ се она додељује на колеџу, односно факултету у чијем је саставу.

Они су зато претражили све централне каталоге и базе података за докторске дисертације у Великој Британији и, пошто је ова потрага била неуспешна, на крају су се имејлом обратили професору Стивену Вуду с Лондонске школе економије, код којег је, према биографији, Јовановић докторирао.

„Ја нисам био ментор Мићи Јовановићу. Он никада није био регистрован као студент ЛСЕ”, одговорио је овај професор и појаснио да је тачно да је Јовановић поднео дисертацију на усмену одбрану на Портсмуту, али је одлучено да му се не додели докторат јер су у нацрту постојали проблеми који су захтевали велику ревизију.

– Портсмут је лучки град 100 км од Лондона, који 1983. године није ни имао универзитет већ вишу школу – Портсмут политехник, а Јовановић тврди у својој званичној биографији да је предавао и тамо и на ЛСЕ, мада није јасно како је то могао пре него што је стекао докторат – наводе аутори текста.

Они су такође контактирали и с централним административним службама универзитета у ова два града и питали да ли је Јовановић икада регистрован као докторски студент на неком од тих универзитета и поново је уследио негативни одговор. Милановић и Радивојевићева су такође претражили и каталог библиотеке чувеног америчког МИТ-а и нису нашли никакве податке о томе да је Јовановић, како он наводи у званичној биографији, овде био члан истраживачког тима у периоду између 1983. и 1989. године.

Ректор Јовановић је јуче рекао за наш лист „да наравно хоће да одговори на све гнусне лажи које ’Пешчаник’ по истој методологији пласира јавности, али сутра јер је управо на породичној свечаности у родном Зајечару”.

Подсећања ради, јавност се пуних недељу дана бави питањем да ли је докторски рад министра Стефановића, који је он одбранио на Мегатренду, плагијат или оригинално научно дело. Српска напредна странка је ово назвала монтираном афером од стране опозиције која представља удар на владу, премијера и министра полиције, док Демократска странка тврди да није учествовала у овој причи и да министар мора да поднесе оставку јер је прекршио моралне и академске норме.

Поново оборен сајт „Пешчаника”

После објављивања текста под називом „Ректор Мића, барон Минхаузен или како је министров ментор загубио докторат”, сајт „Пешчаника” је поново оборен после масовног напада, потврдила је јуче за Бету уредница сајта Светлана Лукић.

Слично се догодило и приликом објављивања текста о докторату министра полиције, а портал је тада објавио да је велики део упита током хакерског напада стигао са ИП адресе која, како тврди, припада серверу са аресом fa-srv.megatrend.edu.rs.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси