Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Плате мале и још касне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2009.

Извор: Вечерње новости

Плате мале и још касне


Штрајк запослених у  „Мађар соу“, једином дневном листу на мађарском језику



 СУБОТИЦА - Запослени у „Мађар соу“, једином дневном листу на мађарском  језику у Србији, ступили су 1. августа у штрајк упозорења. Новине које излазе  пуних 65 година и даље су на киосцима, али казаљке сата, који се тим поводом  штампа на њиховој насловној страни, одбројаваће наредне две недеље време, у коме  ће захтеви 75 запослених бити усвојени, или ће новине престати да излазе.

- Уколико нам до 17. августа не буду исплаћене све заостале зараде, без однедавно уведеног умањења од 15 одсто, престаћемо да радимо, а наши  читаоци ће остати ускраћени за информисање - каже Ерика Кабок, новинарка и  чланица Штрајкачког одбора запослених у „Мађар соу“.

У своје и име својих колега, новинарка Маргарета Томо објашњава да је  узрок штрајка чињеница да су запослени доведени на руб егзистенције.

- Једноставно, немамо од чега да живимо. Просечна новинарска плата је  24.000 динара, исплаћује се у два, па и три дела, а када је одређено њено  умањење за 15 одсто схватили смо да овако више не можемо - истиче Маргарета Томо, новинарка.

- У јулу су нам исплаћене две трећине плате за мај. Тражимо  исплату свих заосталих зарада, без умањења. Петер Кокаи је и пре одлуке о ступању запослених у штрајк поднео оставку  на место главног и одговорног уредника „Мађар соа“.

- Плате су мале и касне. Свестан сам великих егзистенцијалних проблема запослених, али и добре политичке воље и напора које улаже менаџмент  како би „Мађар со“ опстао. Сада је време да се нађе трајно решење за вишегодишње проблеме у којима се налазе наше новине - каже Кокаи, главни и одговорни уредник у оставци.

Ерика Кабок, дугогодишња новинарка и уредница, сматра да је главни узрок проблема то што је, уз дотацију покрајине од 31 одсто, „Мађар со“ гурнут у тржишну утакмицу у којој, као лист на мањинском језику, не може да се  избори за опстанак.

- Сматрамо да је једино решење повећање дотације, као што је то случај  са другим медијима на језицима националних мањина у Војводини. Тако, рецимо,  „Хет нап“ добија дотацију од Покрајине од 65 одсто свог буџета, а неки  мањински медији чак и 100 одсто - истиче Ерика Кабок.

- Телевизије „Мозаик“ и  „Панон“, које емитују програм на мађарском језику, имају третман медија који су од националног значаја за мађарску националну мањину у Србији, те је један  од наших захтева да тај статус треба да припадне и „Мађар соу“. На тај начин, можемо да остваримо право како на повећање дотације из буџета АП  Војводине, тако и на донацију Владе Републике Мађарске.

Ласло Јожа, председник Мађарског националног савета, као и Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара, подржали су ове захтеве запослених  и покренули иницијативе у надлежним институцијама како би били и усвојени.

 Антрфиле : “ФОРУМ“

ЈЕДАН од захтева запослених је и да се, сходно одлуци Мађарског  националног савета предвиђеној још пре четири године, за 29 одсто смањи број радника  у штампарији Форум“, која нема довољно посла, а броји 128 радника са којима  дели плате од дотација намењених „Мађар соу“.

Н. Н.

ОСНИВАЧКА ПРАВА

НОВИНЕ „Мађар со“ су некада биле под окриљем Скупштине АП Војводине, али  је она оснивачка права над овим листом пренела на Мађарски национални савет.  Део главне редакције, која има уредништва и у Сенти и Бачкој Тополи, тада је  из Новог Сада премештен у Суботицу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси