Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скандал са исплатом музичког динара Сокоја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 06. 2014.

Извор: Мондо

Скандал са исплатом музичког динара Сокоја

Сокој у четвртак исплатио ауторе, упркос упозорењима. Композитори су од музичког динара зарадили између 100.000 и 300.000, а неки узели чак и три милиона. Како "Новости" сазнају, Савез композитора (Сокој) ауторима је у четвртак исплатио накнаде за емитовање њихових дела током 2013. године.

Учињено је то упркос налазима Сокојеве комисије за надзор "кошуљица", која је утврдила неправилности, али и упркос упозорењу Завода за интелектуалну својину, који је инсистирао да се исплата обустави док се подробно не испита да ли је било лажних "кошуљица" (списка емитованих композиција и аутора).

Чланови комисије, у којој су били Милутин Поповић Захар (председник), Миша Марковић, Раде Радивојевић и Зоран Старчевић, у протеклих пет месеци, а по налогу Управног одбора Сокоја, прикупили су обиман материјал из кога се види да је један део емитера неким ауторима "напумпавао" број извођења, па самим тим и зараду.

На недавној скупштини Сокоја се о овом извештају није ни расправљало, већ су изабрани нови органи, што је значило и смењивање ове комисије.

Да ова ујдурма није нимало наивна, показује чињеница да се у каси налази укупно укупно 500 милиона динара, од којих је половина отишла странцима, а наши композитори и текстописци-композитори и текстописци су од музичког динара зарадили просечно 100.000 до 300.000, а неки чак 2,3 и три милиона.

Како сазнају "Новости", од свих емитера, новац једино није уплатио РТС, и због тога су аутори композиција у спору са овом кућом.

"Радили смо честито. Указали смо на то да су емитери слали "кошуљице" које не одговарају стварном стању. Неки аутори су тако добили више новца него што је требало. Добили смо задатак од Сокоја да проверимо шта се налази у "кошуљицама" и оно што је тражено, урадили смо савесно. Да је наш налаз веродостојан, говори и то што су неки емитери признали да су погрешили, а оправдање нашли у грешкама у софтверу. Можда је и тако. Ми смо само констатовали да је једно емитовано, а да друго пише и "кошуљици". Приметили смо да су фаворизовани неки појединци која су зарадила енормне суме. Емитери су криви", каже за "Новости" Раде Радивојевић, композитор и члан комисије.

Међу емитерима код којих су пронађене лажне "кошуљице" је и "Пинк". У овој телевизији, међутим, тврде да нису спорне редовно достављане "кошуљице", већ потврде које су слате у Сокој на захтев аутора.

"Поједини аутори наше примедбе схватају као хајку на њих. Проверавали смо "кошуљице" 9.000 аутора и међу њима пронашли лажне. При том, нико није био мета, користили смо методу случајног узорка. Дошли смо до закључка да су поједини извештаји ТВ емитера штимовани. Постоје сумње да су уредници неких програма имали договор са ауторима, али то није доказано. Комисија је само желела да утврди како је могуће да неки композитори и текстописци добијају огромне хонораре, а други до 30 пута мање. Невероватно је да смо смењени зато што смо добро урадили свој посао", каже још један члан комисије Миша Марковић

И Зоран Старчевић истиче да је комисија била савесна, али то што поново није у њој не сматра необичним:

"Многи имају мотиве да уђу у управне органе Сокоја и то ме не чуди. Ми нисмо тражили кривца већ да се исправе неправилности у обрачуну. Али коначну одлуку требало је да донесу Управни одбор и Скупштина Сокоја. Очигледно је да су одлучили да се обустави истрага", каже Старчевић.

Најплаћеније, како "Новости" сазнају су композиције Марине Туцаковић, Драгана Брајовића Браје и Дамира Хандановића које су биле убедљиво најемитованије на Пинковим музичким каналима. Међу ауторима који су од Пинка највише зарадили су и Леонтина Вукомановић, Жељко Јоксимовић, Кики Лесендрић, Огњен Радивојевић, Оливер Мандић, Бора Ђорђевић, Марко Кон, Маре Милошевић, Чеда Чворак, Жељко Васић, студио "Траг", Александар Милић Мили, Сања Илић, Горан Бреговић....

Георгиев затечен

Међу најизвођенијим ауторима на Пинковим каналима је Владо Георгиев. Када је то сазнао, и сам је био изненађен. Од музичког динара ове телевизије зарадио је чак 70.000 евра. У Пинку објашњавају да нису емитовали сaмо његове песме већ и оне које је компоновао и аранжирао за Наташу Беквалац, Ли Мена, "Монтенигерсе" и Жељка Васића... Емитовали су око 300 таквих песама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси