Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Покренута машинерија против "унутрашњег непријатеља"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 06. 2014.

Извор: РТВ, НИН

Јанковић: Покренута машинерија против "унутрашњег непријатеља"

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић упозорио је у интервјуу за НИН да се Влада Србије не сме свести на извршни орган председника владе, јер постоји опасност да сутра неко на том месту доноси и лоше одлуке које се не могу кориговати. Упитан каква се порука шаље ако се премијер на седницама Владе обраћа министрима на начин који би свакога уплашио, Јанковић је одговорио да Влада има највећу извршну власт и највеће механизме принуде, али да је истовремено и колективни орган који одлучује гласањем.

 

"Колико год одлуке које један човек доноси можда јесу добре, њихово прихватање без било какве дискусије, разматрања опција, умањује значај министара и владе, као институције - видело са први међу једнакима одлучује, а остали записују", рекао је Јанковић.

Постоје правила демократије и Устав који штити да мало, помало, земља не дође до статуса недемократије и подаништва, рекао је јанковић и напоменуо да његова дужност није да чека да се то деси, па да тек онда реагује.

"Дужност ми је да упозорим да се развија појава која би за последице могла имати такво стање. Посебно се од Заштитника грађана очекује да то чини када таква оцена није добродошла и са задовољством прихваћена", сматра Јанковић.

Он је оценио да је председник Владе Србије Александар Вучић "преемотивно дао неке изјаве, људски повређен због онога што се њему и власти спочитавало, а што не сматра или зна да није тачно".

Према Јанковићу, у Србији је поново покренута машинерија против "унутрашњег непријатеља", док је критика означена као непатриотска и подла активност и почела се везивати за нарушавање угледа Србије, због чега ће земља наводно теже да уђе у Европску унију.

Упитан о свом састанку са премијером и негирању власти да има било какве везе са цензуром, Јанковић је рекао да он ниједног момента није ни тврдио да је Вучић или неко од министара позвао уредника и наредио скидање текста или нешто слично.

"Покушао сам да објасним да када влада има велику моћ, а њен председник ужива огромну подршку, свака реч има посебну тежину и резултује одређеним променама у понашању", навео је Јанковић.

Он сматра и да је велику штету нанело и то што је уредник једног листа са државним власништвом изјавио да премијер може да смени уредништво Политике за 15 минута.

"Лично не бих волео да ме ико брани као што је тај уредник бранио председника Владе. Што је већа моћ, већа је и одговорност - после одређених сигнала већина људи почиње да се понаша у складу са сугерисаном матрицом", закључио је Јанковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси