Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На помолу „савитљиве” електронске новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2009.

Извор: Политика

На помолу „савитљиве” електронске новине


Водећи светски произвођачи преносивих екрана за читање најављују да ће  ускоро бити могуће „прелиставати“ електронске новине у стварној величини,  подвлачити текст, увијати их у ролну и оставити у торбу, што је до сада било  незамисливо!

Научници са америчког универзитета Аризона стејт користили су технологију „литографског процеса“ коју је изумео „Хјулит Пакард“ и „електронско  мастило“, које разликује нове читаче од садашњих ЛЦД екрана. Принцип по којем функционише овај ултратанки екран, који је сачињен од посебне вишеслојне пластичне фолије, заснива се на сићушним капсулама испуњеним безбојном течношћу, која у садејству са електричном струјом привлачи различито наелектрисане „пикселе“.

Енергетски је ефикаснији и тањи од постојећих  ЛЦДчитача попут Амазоновог „киндла“, и није му потребно позадинско  осветљење за течне кристале, већ производи црно-белу слику тако што се светлост одбија,  као кад читамо новине са папира.

 Према писању британског „Економиста“, ову технологију би прво могла да користи војска САД ради дистрибуирања географских карата својим припадницима,  будући да је обезбеђена бежична комуникација путем Интернета, што олакшава пренос  и смањује трошкове.

Да би, међутим, „електрофоретски екран“ потпуно заживео и наметнуо се као озбиљан конкурент не само справама за читање, већ и компјутерским  мониторима,стручњаци треба да унапреде два сегмента – да омогуће приказивање  садржаја у боји и репродукцију покретних слика.

Реалистичнији сценарио, који делује као прелазно решење, понудила је  компанија „Плазма лоџик“, најавивши за почетак 2010. године производњу  „интелигентног пластичног екрана“. Прототип овог читача дебљине седам милиметара и  тежине 450 грама има екран димензија стандардне странице магазина, и подразумева комбиновану ЛЦД технологију са „електронским мастилом“ и пластичним чипом.

М. К.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси