Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опозиција: И цензура и аутоцензура; СНС: Да, али у претходној власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2014.

Извор: Танјуг, Блиц

Посланици дебатовали о слободи медија у Србији

Опозиција: И цензура и аутоцензура; СНС: Да, али у претходној власти

Посланици опозиције критиковали су данас стање у медијима у Србији, тврдећи да су заступљени цензура и аутоцензура, што су посланици СНС одбацили наводећи да постоје само примери цензуре претходне власти.

Посланица ДС Александра Јерков рекла је да у Србији постоји аутоцензура, а да ње нема без цензуре.

- Неће бити да новинари воле да скидају текстове са портала, али очигледно су свесни да ће бити скинути - рекла је Јерков која тврди да је премијер Александар Вучић назвао заштитника грађана такозваном независном институцијом.

Јерков тврди и да се ових дана могло чути да ОЕБС лаже, да су професори универзитета глупаци, а додала је и да је кампања против омбдусмана подсећала на кампању против Нате Месаровић, бивше председнице Врховног касационог суда.

Посланик СНС Владимир Ђукановић рекао је да примери цензуре претходне власти и те како постоје", док се актуелна власт не бави цензуром.

- Претходни председник Демократске странке је захваљујући медијском монополу, апсолутно цензурисао сваку вест против њега или ДС - навео је Ђукановић на седници Скупштине Србије.

Посланица СНС Марија Обрадовић је навела да је је обавеза премијера била да каже да Влада не стоји иза било каквог скидања текстова са интернета или покушаја цензуре.

- Његова је обавеза била да реагује саопштењем ОЕБС-у и договорен је брз сусрет на коме се очекује конструктиван договор - рекла је Обрадовић и поновила да Вучић има обавезу да реагује када смо осуђени за нешто за шта није било аргумената.

На стање у медијима се осврнуо и шеф посланичке групе НДС Марко Ђуршић који је критиковао таблоидизацију и што се, како тврди, подаци из истрага неовлашћено налазе на насловним странама.

- То се често корисити у политичком обрачуну са политичким неистомишљеницима - сматра Ђуришић, који тврди и да је ОЕБС изнео сличне замерке на стање медије у Србији што је постало тема политичке дебате и расправе.

Ђуришић је навео да га највише забрињава ситуација да је у Србији политичка воља изнад институција, а чега се сви сећамо из 90-их година.

Посланик СПС Неђо Јовановић истакао је да треба повести рачуна да се независност и слобода медија не злоупотребљавају.

- Посланичка група СПС на томе дословно истрајава. Тражимо њихову слободу, независност, транспарентност, тразимо одговорност за сваку реч, став, коментар а то говорим јер није јединствен случај да се преко медија креира атмосфера где се без одлуке суда формира став да ли је неко крив, што је недопустиво - рекао је Јовановић, док је Злата Ђерић из Нове Србије навела да одговорност и слобода медија морају да иду руку пред руку.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси