Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Завршена истрага о убиству Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2014.

Извор: Танјуг, Блиц

Завршена истрага о убиству Ћурувије

Некадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић сведочио је данас нешто мање од два сата у истрази за убиства новинара Славка Ћурувије, 11. априла 1999.

Михајловић је саслушан као сведок у Тужилаштву за организовани криминал које води истрагу против осумњичених за убиство Ћурувије.

Истрага је службена тајна и детаљи Михајловићевог исказа неће бити објављивани.

Михајловић, чије је саслушање предложила одбрана осумњичених у том предмету, последњи је сведок у тој истрази.

Тужилаштво наредних дана треба да донесе одлуку да ли ће подићи оптужницу против осумњичених.

За умешаност у у убиство Ћурувије сумњиче се четворица бивших припадника Државне безбедности, односно тужилаштво води истрагу против тадашњег шефа ДБ-а Радомира Марковић‡а, као и бивших припадника ДБ-а Милана Радоњића, Ратка Ромића као и Мирослава Курака.

Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница, док су Ромић и Радоњић ухапшени 13. јануара од када се налазе у притвору.

Истрага је почела у јануару ове године и током ње је саслушано неколико десетина бивших припадника ДБ-а, породица убијеног новинара, припадници земунског клана.
КљуÄчни сведок у овој истрази је некадашњи комадант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија који у пожаревачком затвору издржава казну од 40 година затвора, као и још два лица чији идентитет није саопштен из безбедносних разлога.

Улемек је о убиству Ћурувије проговорио тек почетком ове године и истражним органима дао податке који су помогли расветљавање тог случаја.

Одмах по покретању истраге у јануару тужилац Радисављевић рекао је да ће о повезаности врха тадашње власти са убиством Ћурувије и евентуалним налогодавцима убиства, чији је мотив политички, показати истрага.

Ћурувија је убијен у јеку НАТО бомбардовања, а убице су на њега испалиле 17 метака, а затим га "овериле" и једним пуцњем у главу. На власти у Србији тада је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на лидера СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси