Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитница интернет слобода
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Заштитница интернет слобода

Дуња Мијатовић, представница ОЕБС-а у Београду, критиковала је прекјуче власти у Србији због забрињавајућих покушаја цензурисања садржаја на интернету, што је веома разљутило премијера Србије Александра Вучића, који је због тога затражио или доказе или извињење.

 

Мијатовићева је тим поводом разговарала одмах са Вучићем истакавши да је „задовољна“ његовим уверавањима да ће питање цензуре на интернету бити решено и да ће се он и Влада Србије позабавити тим проблемом. Састанак, може се рећи, „помирења“ Мијатовићеве и Вучића, лице у лице, тек следи. „Улога и дужност владе јесте да штити и негује слободу изражавања без обзира да ли је на интернету или ван интернета, како је написано у Уставу“, истакла је Мијатовићева након разговора са премијером Србије.

Иако широј јавности није толико била позната, Дуња Мијатовић важи за веома утицајну особу у Европи у медијском сектору. Она је за представницу ОЕБС-а за слободу медија изабрана још пре четири године, као стручњак за медијско право и регулативу из Босне и Херцеговине. Мијатовићева је прва жена именована на тој функцији, а њен избор подржали су представници свих 56 држава чланица ове међународне организације.

„У току каријере свој посао сам обављала увијек са једном мишљу, а то је како успоставити слободне медије. Од самог почетка мога рада многи су мислили да је посао којим се бавим попут немогуће мисије, али сада сам веома поносна што након толико година константне борбе за слободу изражавања могу рећи да мисија није немогућа. Истина, не у потпуности остварена, али је могућа“, навела је 2009. у номинацијском обраћању у ОЕБС-у.

У време када је изабрана за функцију у овој међународној организацији била је директорка Сектора за емитовање у Регулаторној агенцији за комуникације БиХ.

Пре тога је радила у Независној комисији за медије у БиХ као шефица Одељења за програмске стандарде и приговоре. Два пута је бирана за заменицу председавајућег Европске платформе регулаторних тела. Од 2005. председавала је и радној групи стручњака Савета Европе за слободу изражавања и приступ информацијама у времену кризе.

Мијатовићева има дипломе Универзитета у Сарајеву, Универзитета у Болоњи, Универзитету у Сасексу и Лондонске школе за економије. Магистрирала је у области европских студија на тему „Интернет и слобода изражавања“.

Пре две године у анкети лондонског дневника Гардијан проглашена је за најутицајнију особу када је реч о слободи интернета. Говори енглески и немачки, а користи се и руским и француским језиком.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси