Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пешчаник нападнут са више хиљада адреса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Пешчаник нападнут са више хиљада адреса

Сајт Пешчаник нападнут је са више хиљада адреса из целог света које су коришћене у циљу онеспособљавања сајта, сазнаје Данас од извора у полицији.

Реч је, према нашим сазнањима, о „ДДОС нападу“, односно о „бот-нет мрежи“ у којој један рачунар контролише заражене рачунаре широм света и који по команди истовремено приступају једном сајту и доводе до обарања тог сајта.

Извор Данаса објашњава да је реч о великом броју рачунара у оквиру мреже, а да њихови корисници нису ни свесни да се напади врше преко њих. „Може бити и да је са вашег рачунара извршен напад, а да ви то и не знате. То ће бити тешко за истрагу“, објашњава извор из полиције.

У кабинету премијера, међутим, наводе да су напади били са адреса Академске мреже Србије и Мегатренда.

Контрадикторне информације о обарању сајта Пешчаник

Полиција: Напад са више хиљада адреса

 С друге стране, премијер Србије Александар Вучић рекао је јуче да је установљено да је сајт Пешчаник био нападнут са две адресе, не прецизирајући које, али да тај напад нема никакве везе са државом. Међутим, како Данас незванично сазнаје у кабинету премијера, реч је о Академској мрежи Србије и Универзитету Мегатренд, као што су претходно саопштили и представници Пешчаника. Напади на сајт, како тврде, вршени су са сервера из Србије, Канаде и Чешке.

Академска мрежа Србије је, како се наводи на сајту, јавна информационо- комуникациона установа коју је основала Влада Србије ради изградње, развоја и управљања образовном и научноистраживачком рачунарском мрежом Србије.

Премијер Вучић јуче је, иначе, истакао да је након свега што се дешавало у последње време имао сумњи да је сајт Пешчаник „нападнут и оборен“, што се потврдило као тачно. Установљено је, додао је, и одакле су ти напади дошли, као и да то нема никакве везе са државом. Премијер је рекао да ће држава све такве случајеве испитати и обелоданити ко стоји иза њих, као и да у овом тренутку то не може да каже док не буде завршена истрага.

Напади на Пешчаник почели су после објављивања текста групе универзитетских професора из Енглеске, који наводе да је докторска дисертација министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, коју је одбранио на Мегатренду, плагијат. Премијер Вучић огласио се јуче и тим поводом, наводећи да је образложење три научника најглупље образложење које је он икад чуо.

„Мене питање наводног плагијата веома занима. Завршио сам државни Правни факултет са највишим оценама и мислио сам да знам нешто из те области, али глупље образложење никад нисам чуо. Мислим да стручна јавност треба да оцени да ли се ради о плагијату или не“, рекао је Вучић. На питање да ли ће Стефановић поднети оставку ако се утврди да је његова докторска дисертација плагијат, премијер је рекао: „Небојша ће у том случају сигурно знати шта треба да уради.“ Министар просвете Срђан Вербић изјавио је јуче да је у надлежности универзитета, односно ментора, чланова комисије и етичких одбора да донесу став о томе да ли је нешто плагијат, подсећајући да „у нашим законима није јасно наведено у којим случајевима се нешто сматра плагијатом“.

Нова странка: Најтежи академски прекршај

Заменик председника Нове странке и народни посланик Владимир Павићевић поновио је јуче да Нова странка тражи оставку министра полиције Небојше Стефановића.

„Тројица младих истраживача, наших научника, детаљном анализом докторске дисертације Небојше Стефановића доказали су да рад обилује плагијатима. Они су, дакле, показали да су делови министрове дисертације дословно преузети од других аутора или је текст другог аутора препричан као свој. То је један од најтежих академских прекршаја“, рекао је Павићевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси