Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА отворила врата за промоцију најгорих вредности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2014.

Аутор: Марко Р. Петровић Извор: Блиц

РРА отворила врата за промоцију најгорих вредности

Одлука Савета РРА да не казни ниједног националног емитера који је у свом програму угостио Кристијана Голубовића је недопустива, сматрају новинарска удружења. На тај начин се отвара простор за промоцију криминала на телевизији.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић залаже се за што хитније “покретање јавне расправе о улози РРА у хаосу који влада у етру и садржају који емитују национални емитери”.

Мора се коначно разбити та заблуда да национални емитери могу да емитују шта год пожеле. Они располажу јавним добром које им је уступљено и зато морају да поштују одређена правила. Не може да се емитује нешто што може да нашкоди јавном интересу и да утиче на мишљење младих људи који, после гостовања Кристијана Голубовића и њему сличних, могу да добију потпуно погрешну слику о бављењу криминалом - истиче Обрадовић.

Нереаговање РРА на емисија попут оних у којима је гостовао Голубовић, према мишљењу председника НУНС-а, и довело је до тога “што сада зовемо кристијанизацијом”.

Нису реаговали на време ни у овом случају, већ тек после притиска јавности.

Посебна је прича што ова одлука значи отварање простора за промоцију криминала - додаје Обрадовић.

Председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић слаже се да у гостовањима Кристијана Голубовића није било кршења закона, али мисли да је било “драстичног кршења етичких норми новинарства”.

РРА је у том смислу морала да реагује - каже Јеремић и додаје да се овиме теоретски може створити простор за промоцију криминала и криминалаца, али и да верује да ће “новинари и уредници после буке која се дигла више пажње да посвете питању кога доводе у студио”.

Новоизабрани председник Савета РРА Горан Караџић одбацује све примедбе на рад Савета и истиче да није било законског основа да ово тело казни било коју телевизију.

Уверен сам, такође, да смо нашом брзом реакцијом, још пре месец дана, спречили даље појављивање Кристијана Голубовића на телевизијама и да смо заштитили и јавни интерес и децу и омладину од могућег штетног утицаја гостовања оваквих емисија - каже Караџић. Он додаје и да су се сви у Савету сложили да је ово било више питање етике него закона, о којем је више рачуна требало да поведу новинари и уредници те да није било никаквих законских повреда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси