Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор ОЕБС- а Вучићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2014.

Извор: МОНДО, агенције

Одговор ОЕБС- а Вучићу

ОЕБС саопштио да је од премијера Александра Вучића добио уверавања да ће се он лично и влада позабавити питањем блокирања сајтова и коментара на интернету.

Како је саопштено, представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић данас је имала конструктиван разговор са Вучићем у којем је добила уверавање да ће се он лично и влада Србије позабавити питањем блокирања сајтова и коментара на интернету.

Вучић је претходно данас у отвореном писму Дуњи Мијатовић оптужио представнике ОЕБС-а да против њега воде "најпрљавију кампању", објављују неистине о Србији и лажу и затражио извињење или доказе да влада спроводи цензуру и гаси интернет-сајтове.

Мијатовићева је у саопштењу медијима навела да "тренд уклањања сајтова, блокирања интернета и коментара у Србији нажалост није нов", али да се он наставио с новим елементима - привођењима појединаца због писања на блоговима и коментарима на сајтовима.

"Ово се наставило током викенда и у понедељак је сајт Пешчаника нападнут и блокиран", рекла је Дуња Мијатовић.

Она је навела да је с Вучићем конструктивно разговарала и да су се договорили да се састану што је пре могуће.

"Обавестила сам га да тренд уклањања сајтова, блокирања интернет-ресурса и коментара у Србији нажалост није нов и добила сам уверавања да ће он лично и његова влада решити те проблеме", навела је Мијатовићева.

Представница ОЕБС-а за слободу медија рекла је да је 27. маја издала саопштење поводом привођења појединаца због писања блогова и коментара и додала да су и друге институције које прате медије и медијске слободе у Србији такође реаговале.

Она је навела да је и у децембру изразила забринутост због напада на сајтове и нелегалног уклањања чланака с медијских портала.

"Моја порука влади остаје да та деловања треба истражити и они који стоје иза њих треба да одговарају. Улога је и дужност владе да штити и негује слободу изражавања без обзира да ли на интернету или ван интернета, како је написано у Уставу. Задовољна сам уверавањима премијера Вучића да ће то питање бити решено", навела је Мијатовићева.

Премијер Србије је у писму Дуњи Мијатовић истакао да од "господе из ОЕБС-а, после свих неистина које су изнели о Србији, очекује једно обично извињење и ништа више".

Вучић је изнео да је веома забринут због оптужби које је Дуња Мијатовић изнела о "наводној цензури коју тобоже спроводе власти у Србији" и да ју је тим поводом замолио да га обавести о било каквом, па и најмањем доказу који би потврдио да је Влада Србије онеспособљавала сајтове Друга страна и Телепромптер или да је скидала блог са сајта листа "Блиц".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси