Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бивши главни уредник „Студија Б“ сведочио о убиству Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2014.

Аутор: Ц. Х. Извор: Дневник

Бивши главни уредник „Студија Б“ сведочио о убиству Ћурувије

Некадашњи главни и одговорни уредник „Студија Б” Драган Којадиновић сведочио је јуче у истрази убиства новинара Славка Ћурувије 11. априла 1999. године. Он се на саслушању у Тужилаштву за организовани криминал давао исказ око сат, након чега се накратко обратио новинарима који су га чекали испред Специјалног суда.

 

Истрага је службена тајна и његово сведочење било је затворено за јавност, а детаљи исказа се неће објављивати.

Којадиновић је рекао да је задовољан што је ова власт разрешила то убиство, иако му је жао што то није учинила она власт у којој је он био.

– Имам утисак да смо близу краја и да ова власт заиста има намеру да ствари истера на чистац. Жао ми је што то није урадила она влада у којој сам ја био министар информисања. Са своје стране сам учинио све, али мислим да тада није било политичке воље да се то уради – рекао је Којадиновић.

Он је напоменуо да се нада да ће ускоро бити познате све околности тог убиства. Пренео је новинарима да је пред тужиоцем говорио о својим сазнањима јер је, како је навео, „Студио Б” био први и једини медиј који је тог дана објавио да је Ћурувија убијен, а тек након неколико дана то су учинили и други медији.

– Говорио сам и о околностима у којима се тако нешто могло догодити, с освртом на Закон о јавном информисању из 1998. године који је, практично, био почетак најжећег прогона независних новинара у овој земљи, и који је претходио и другим злочинима а не само овом – рекао је Којадиновић.

Он је напоменуо да је саслушан на позив тужиоца, а не одбране, како је то негде објављено у медијима.

За среду је планирано да сведочи некадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић, чије је саслушање предложила одбрана осумњичених у том предмету.

Он је последњи сведок у тој истрази, након чијег испитивања ће Тужилаштво донети одлуку о томе да ли ће подићи оптужницу против осумњичених.

За умешаност у Ћурувијино убиство сумњиче се четворица бивших припадника Државне безбедности, односно Тужилаштво води истрагу против тадашњег шефа ДБ-а Радомира Марковића, као и бивших припадника ДБ-а Милана Радоњића, Ратка Ромића као и Мирослава Курака. Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница, док су Ромић и Радоњић ухапшени 13. јануара, од када су у притвору

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси