Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Пешчаник” оптужује Мегатренд за обарање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2014.

Аутор: Ј. К. – С. Г. Извор: Политика

„Пешчаник” оптужује Мегатренд за обарање

Портал „Пешчаник” јуче је оптужио Универзитет Мегатренд да је обарао њихов интернет сајт зато што је објавио текст у којем се указује на озбиљне индиције да је део доктората министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића плагијат.

Ове оптужбе ректор Мегатренда назвао „још једном у низу лажи”: „Мегатренд не обара ’Пешчаник’, није то наш стил, нити имамо потребну технологију за то.

Тачно је да је наш универзитет моћан што се тиче ИТ, али, да би се оборио сајт, потребна је технологија која је распоређена планетарно, а Мегатренд то нема”, изјавио је за др Мића Јовановић.

„Пешчаник“ је отежано функционисао у недељу у поподневним сатима, да би увече био потпуно недоступан. Од јуче је поново у функцији, а његова уредница Светлана Лукић изјавила је за агенцију Бета да је сајт био мета хакерског напада. Објавили су да је напад на њих извршен са сервера Универзитета Мегатренд.

„217.24.24.185 је јединствена ИП адреса са које је у време најтежег напада на сајт сваке секунде слато на десетине ’захтева’ према ’Пешчаниковом’ серверу, услед чега је садржај сајта повремено био недоступан читаоцима. Хост ове ИП адресе је сервер са такође јединственом адресом фа-срв.мегатренд.еду.рс.”, објављено је на порталу.

Милица Јовановић у тексту на „Пешчанику“ наводи да је напад извршен такозваним слоу лорис и ДоС акцијама у недељу 1. јуна, да је трајао и јуче мањим интензитетом, али да је за разлику од претходног дана, када је ишао пре свега са Мегатрендовог сервера, из Србије и нешто мало из комшилука, јуче био разуђен па су удари стизали из Канаде, Чешке итд., док се за нападе из Србије уместо

Мегатрендовог сервера користио прокси Академске мреже Србије. Сибин Грашић, систем администратор у једној приватној веб-хостинг компанији, каже да се саобраћај приликом ДоС напада разликује од обичног саобраћаја.

„Било је и гласина да су они сами угасили сајт. У случају да је сајт угашен, сервер би моментално вратио обавештење да је сајт недоступан. Да је пао због великог броја посета, то би се другачије манифестовало, на пример поруком да није могуће повезивање са базом података или парцијалним учитавањем сајта.

Ово што смо видели у великој мери указује на ДДоС напад“, каже Грашић. ДоС напад и ДДоС (Дистрибутед Дениал оф сервице) напад је покушај нападача да учини рачунар недоступним корисницима којима је он намењен. У пракси то најчешће значи бомбардовање неког сервера великим бројем захтева са неколико стотина хиљада рачунара све док се не загуши и не успори до те мере да посетиоци више не могу да отворе страницу.

МУП покреће истрагу

„Пешчаник“ наводи да се редакцији јавио начелник одељења за високотехнолошк криминал Саша Живановић и навео да неће чекати тужбу „Пешчаника“, већ ће према надлежности покренути истрагу о нападима.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

03.06.

2014.

ganesajtovi [нерегистровани] у 22:10

Hakerski napad

Predsednik vlade je reagovao povodom hakerskog napada na jedan privatni sajt. Tako im je dao neviđeni publicitet....... Eto, u kakvom sistemu živimo i radimo. Kada sam institucijama ove države ispostavio zahtev da izvrši valorizaciju mojih edukativnih radova objavljenih na mom privatnom sajtu INTERNET KURSEVI RAČUNOVODSTVA adresa http://ganesajtovi.com/ naišao sam na zid ćutanja - jedini pouzdan napin da upropastite nečiji projekat. Kao da je u najboljem interesu države da se moji projekti unište.......
Pošto se bavim sajtovima, da malo prokomentarišem navodni hakerski napad:
- sajt organizacije Peščanik je koliko sam video pre obaranja je delovao potpuno amaterski, bio je spor, nefunkcionalan, rađen u platformama otvorenog koda a onda su uklanjani tragovi tih platformi, veoma loših performansi, itd.........
- u svakom slučaju mi ne znamo elemente koji su potrebni za donošenje zaključka o razlozima zašto je sajt nedostupan (tj. zašto je pao): ne znamo gde je zakupljen hosting, koliko je protoka informacija zakupljeno na serveru, kakvi su alati dostupni na njihovom hostingu itd, kako su izvršena podešavanja, šta je korišćeno od resursa na serveru......
- na opisani način je gotovo nemoguće oboriti neki profesionalni sajt.
- sumnjam da je indicija da su sami oborili svoj sajt realna i ja je ne bih odbacio tek tako samo na osnovu rezultata ove istrage......
- vidim da je pominje neka IP adresa i Megatrend........ Teško da tamo ima nekog ko bi znao da organizuje DDOS napad. Pre će biti da su im računari zaraženi maligdnim softverom i da se nalaze pod kontrolom hakerskog računara......

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси