Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Докторат направио буру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2014.

Аутор: С. Чонградин - В. Андрић Извор: Данас

Докторат направио буру

Покушајем обарања сајта Пешчаник због објављивања текста групе универзитетских професора из Енглеске, који наводе да је докторска дисертација министра унутрашњих послова Небојше Стефановића плагијат, бавиће се сектор МУП за високотехнолошки криминал.

 

Међутим, како је за Данас изјавила Светлана Лукић, уредница Пешчаника, „није мали проблем чињеница да полиција треба да истражује догађај у коме је њихов шеф један од главних актера“.

На питање Данаса како коментаришу наводе српских професора који раде у Великој Британији да је министар Стефановић плагирао докторски рад и да ли ће се тим случајем бавити на нивоу Владе Србије, јуче нису одговорили ни премијер Александар Вучић, ни потпредседници Владе Зорана Михајловић и Ивица Дачић, као ни министар просвете и науке Срђан Вербић.

Небојша Стефановић огласио се саопштењем за јавност у којем је навео да је његова докторска дисертација „доступна од јуна прошле године, али је тек сад изазвала интересовање дела јавности“. Он је саопштио да је комисија коју је формирао Мегатренд, где је докторирао, имала задатак да утврди оцену подобности, целисходности и значаја теме његове дисертације. „Иста комисија је у писаном облику изузетно повољно оценила поменуту дисертацију и дала сагласност да се приступи јавној одбрани“, рекао је Стефановић.

Начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић изјавио је за Данас да Одељење за инспекцијски надзор у високом образовању није надлежно да утврђује постојање плагијата у стручним радовима наставника високошколских установа, већ то чине њихова стручна тела.

„Мегатренд универзитет је оформио комисију која неће утврђивати да ли је докторска дисертација Небојше Стефановића плагијат, јер ми знамо да није, већ да бисмо одговорили на лажи и клевете које наносе штету, не само Стефановићу него и нашем универзитету“, изјавио је за Данас Мића Јовановић, ректор Мегатренда. Он је истакао да ће Мегатренд размотрити подношење кривичне пријаве против аутора поменутог текста.

„Јавили су нам се јуче из сектора МУП Србије за високотехнолошки криминал, тражећи податке на основу којих би, евентуално, могли да спроведу истрагу. Ми ћемо, наравно, доставити све податке у нади да ће нешто предузети“, изјавила је Светлана Лукић за Данас поводом хакерских напада који су се догодили одмах након што је Пешчаник објавио текст у којем је Небојша Стефановић оптужен за плагијат. 

Она напомиње да су напади и обарање сајта наставак тенденциозног писања појединих медија да је Пешчаник током поплава ширио панику међу грађанима објављујући дезинформације о броју мртвих и материјалној штети. Према њеним речима, не зна се тачно ко је рушио сајт Пешчаник, „али верујемо да су премијер и његови сарадници, у најмању руку, стварали атмосферу у којој је могуће без последица демонстрирати насиље против свакога ко се усуди да доведе у питање неке његове поступке“.

„Свакоме функционално писменијем човеку је јасно да се дистрибуција текстова на интернету не може зауставити, чак и ако се привремено обори неки сајт, и због тога и ове нападе на Пешчаник схватамо искључиво као демонстрирање силе и покушај застрашивања“, закључила је Светлана Лукић. Зоран Стојиљковић, професор ФПН, дели мишљење са уредницом сајта Пешчаник.

„Само тотални идиоти могу да помисле да ће нападом на интернет сајт који је објавио текст да нешто спрече. То ће сад, баш због тог напада, још више да се објављује и дели на друштвеним мрежама. То је незаустављиво и ја се питам - ко је тако глуп? Оно што је једино разумно јесте да друга страна понуди аргументацију којом оспорава тај текст“, истакао је професор Стојиљковић за Данас.

Он је напоменуо да на основу тога што неко сматра да је нека докторска теза плагијат није уверен да је то заиста тако, али и да „страшно смета то што неко у име некога покушава да уклони тај текст са сајта Пешчаник“. „Ми морамо да учинимо биографије људи који раде државни посао апсолутно јавним, а посебно процес стицања знања и академских квалификација. Где су школски другови председника Републике са којима је заједно полагао испите и напредовао у образовању и стицању академског звања?“, пита се Стојиљковић.

Опозициона парламентарна Нова странка јуче је позвала Небојшу Стефановића да одмах поднесе оставку на место министра унутрашњих послова „због основане сумње да је плагирао своју докторску дисертацију“. У саопштењу се подсећа да је „плагијат чин противзаконитог присвајања туђих духовних творевина и њиховог представљања као својих“.

Реаговања

Независно удружење новинара Србије позвало је надлежне полицијске органе за сајбер криминал да открију и јавно објаве ко стоји иза овог, по свему судећи организованог, напада на Пешчаник. Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да је у Србији „ванредна ситуација над слободом изражавања“ због низа догађаја који заједно говоре да је уложен напор да се сузбије критика. Транспарентност Србија оценила је да је проблем сумњивих дипломе државних функционера последица неадекватне провере у високошколским установама, личних мотива, али и корупције.

Утврђивање плагијата је посао универзитета

„Утврђивање да ли је неки докторат плагијат је посао универзитета, који је ту докторску дисертацију издао и ово питање сваки универзитет дефинише својим правилником о докторским студијама. Да би поступак утврђивања плагијата био покренут, није нужно да се огласе аутори текста чији део је преузет без навођења, већ на то може указати сваки грађанин“, објаснио је за Данас Миодраг Поповић, проректор Универзитета у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси