Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Србији нема цензуре, каже премијер!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2014.

Аутор: Тихомир Тришић Извор: Актер

У Србији нема цензуре, каже премијер!

Изгледа да премијер и ја имамо различите перцепције у вези са стањем медијских слобода у Србији. И не само у вези са тим.

 

О поплавама сам у прошлој колумни „Народ се води мозгом, не пропагандом“ рекао шта сам имао да кажем. Премијеру се то није допало. О питању одговорности појединаца из власти за размере катастрофе изазване поплавама редакција „Актера“ је текстовима попут „Градоначелниче Мали, срам Вас било“, „Томиславе, да ли си нормалан?“, „Државни врх ћути о броју несталих у поплавама“ више него јасно заузела став о том важном питању.

Дакле, ми се не дамо цензурисати. Не бојимо се политичара, па ни Александра Вучића. Баш због тог разлога прошлог понедељка у знак протеста није изашао недељник „Актер“, а у име солидарности са оним појединцима, блогерима, медијима које структуре власти „успешно“ гоне у аутоцензуру, цензуру, а неке грађане, имали смо прилике видети, гоне и у притвор због наводног ширења „панике“ на друштвеним мрежама, а у вези са поплавама. Да није трагично, било би комично.

Оно што ме је зачудило протекле недеље јесте премијеров оштар тон у обраћању ОЕБС-у, због саопштења те организације која је апеловала на српску власт и изразила забринутост због угрожавања медијских слобода у Србији.

Оно што ме је запрепастило јесте изјава премијера да је све то део међународне завере уперене против њега, тврдећи да у Србији нема угрожавања медијских слобода, и притом захтевајући од ОЕБС-а да му доставе доказе за изнете тврдње.

Ево, ја ћу овом приликом премијеру да изложим неколико алармантних чињеница о распрострањеној аутоцензури и цензури у Србији, како не би својим тоном и начином комуникације са ОЕБС-ом доводио ни себе лично ни Србију у неповољан и штетан положај.

Да кренем од завера, кад их је премијер већ споменуо:

а) Да ли је иједан озбиљан медиј у Србији објавио да је генерал Миловић, начелник УКП у МУП-у Србије, последњих недеља изложен интензивном политичко-медијском нападу, у којем с једне стране учествује нарко-дилер Дарко Шарић, а у садејству са њим и тројица високо позиционираних функционера СНС-а који желе Миловића да смене? Није ли то алармантна спрега од значаја за националну безбедност, и информација од прворазредног медијског значаја? Па зашто је ниједан велики медиј не објављује?

б) Да ли је можда завера и то што су протеклог месеца годишњу награду за истраживачко новинарство, коју додељује НУНС у сарадњи са амбасадом САД, добили аутори БИРН-а за истраживање о премијеровом куму Горану Веселиновићу, напрасном маркетинг магу и брзорастућем милионеру, који уз помоћ Срђана Шапера контролише значајан део оглашивачког тржишта Србије, што представља, према закључцима тог истраживања, основну економску полугу за притисак на медије. Зашто ниједан медиј није објавио тако атрактивно и награђено истраживање? Зато што у Србији цветају медијске слободе, је ли?

ц) Зашто ниједан медиј у Србији није поставио питање Ивици Дачићу и Александру Вучићу зашто су тајно отпутовали у Москву одмах после одржаних избора, и има ли то везе са саставом Владе која је потом формирана, као и ангажовањем појединих „домаћих“ фирми на изградњи деонице гасовода „Јужни ток“ кроз Србију? Зашто ниједан српски медиј није толико знатижељан? Можда зато што у Србији нема цензуре и што прште медијске слободе?

И да не набрајам даље. Није поента у набрајању, иако бих низ могао да учиним далеко дужим. Поента је да су у Србији медијске слободе на ниском нивоу, а аутоцензура и цензура широко распрострањене појаве, док је економска репресија основни механизам за управљање медијима и алат за цензурисање од стране власти.

Изгледа да премијер и ја имамо различите перцепције у вези са стањем медијских слобода у Србији. И не само у вези са тим.

Он у мени види критизерског новинара, а ја у њему марионету Мила Ђукановића. Зато су важне медијске слободе и медијски плурализам. Истина је у оку посматрача.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

04.06.

2014.

Lune [нерегистровани] у 11:07

" sa cenzurom"..

Hm,hmm.. mislim da u Srbiji treba da se uvede cenzura, dokle bre, po nekoliko puta na dan, na svim kanalima, vesti,komentari poplave, stalno se pojavljuje Joska Broz,Svetozar Markanovic, Komunisti..dajte ljudi da malo cujemo Vucica,Dacica,,,i ostale Dr nauka,SNS,,SPS...strumpfetu Mihajlovic i druge....?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси