Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић затражио извињење од ОЕБС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2014.

Извор: Б92

Вучић затражио извињење од ОЕБС-а

Премијер Србије Александар Вучић затражио је извињење од представнице ОЕБС за слободу медија Дуње Мијатовић због навода о цензури у Србији. Премијер наводи да верује да је Мијатовићева обманута и да не жели "ни да помисли да се иза низа неистина које је изнела против Србије крије нека друга политичка намера".

 

Вучић пише и да се против њега води најпрљавија кампања и у земљи и иностранству, а да се нада да ће дочекати или извињење од ОЕБС или доказе за тобожње кршење људских права у Србији.

"Веома забринут због тешких речи које сте на рачун земље чију Владу водим упутили, био сам приморан да проверим све наводе из вашег саопштења", пише Вучић и додаје да није уобичајено да председник Владе једне земље одговара званично, у писменој форми, на "једно једино писано саопштење".

Премијер Србије у писму са меморандумом кабинета председника Владе и његовим својеручним потписом наводи да је замолио ОЕБС за обавештења о било каквом доказу који би потврдио да је Влада Србије онеспособљавала сајтове "Друга страна" и "Телепромптер" или скидала блог са веб странице "Блица", али да доказ није добио.

"Разуме се, никакав доказ ми није понуђен", истиче Вучић.

Председник Владе Србије каже да не жели да верује да су информације покупљене "на најнеозбиљнији начин, са једног од сајтова који воде уобичајно прљаву кампању против своје Владе".

"Нећу да верујем да сте то урадили, због тога што су вам те лажне информације давали представници тзв. независних институција у Србији, а да их ви нисте ни проверили. Такође, не желим да верујем да сте ово направили због тога што постоји потреба за дисциплиновањем српских лидера и гушејнем сваке идеје о слободном и сувереном реаговању државе Србије у њеном спољно-политичком деловању", наводи Вучић.

Премијер пита представницу ОЕБС-а и зашто није питала власнике и уреднике "Блица" да ли је Влада "склањала" било шта са њиховог сајта и додаје да за другопоменуте сајтове "ни он, ни она никада нису чули нити икога у Србији занимају".

Вучић наводи да од ОЕБС-а очекује обично извињење и ништа више.

"Добили ми, или не то извињење, желим да вас обавестим, поштована господо, да ћу се на сваком месту борити против лажи које сте износили, борићу се за слободу и право политичког избора, као темељне европске вредности, по цену да наставите најпрљавију кампању коју против мене водите, како у Србији тако и у иностранству. Жестина и снага кампање неистина, ма колико пута била понављана, не може да промени једну чисту и јасну ствар, као суза, а то је да је Србија слободна и демократска земља", пише у писму премијера Србије.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси