Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Семинар за новинаре „Слобода изражавања и право на приватност“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2014.

Семинар за новинаре „Слобода изражавања и право на приватност“

Пријепоље - Слобода изражавања у земљама источне и јужне Европе под великом је претњом власти, екстремистичких идеологија и интересима капитала, речено је на семинару „Слобода изражавања и право на приватност“ коме је присуствовало двадесетак новинара из Ужица, Чачка, Новог Пазара, Краљева, Пријепоља, Прибоја и Сјенице.

Гокче Туркилмаз, експерт Европског суда за људска права у Стразбуру, говорио је о најважнијим принципима европских правних докумената о људским правима и слободама, и предочио неке специфичне пресуде Европског суда. Његова је оцена да је слобода изражавања у земљама источне и јужне Европе под великом претњом власти, ектремистичких идеологија и интереса капитала. Отуда не чуди што највећи број тужби против државе пред Европски суд у Стразбуру стиже из Русије, Румуније, Србије, Турске.

Фредерик Грас, адвокат из Париза специјализован за медијско право, указао је да ограничења слободе изражавања у европској судској пракси почивају на принципима: да су прописана законом и да су у јавном интересу. Становиште Европског суда је да политичари, посебно носиоци јавних функција, самим учешћем у политици и прихватањем јавних послова пристају на највећу изложеност јавној критици, што, пре свега, подразумева критику медија. „Заправо, јавни послови су веома слични рагбију, јер почивају на сучељавању и ударцима. Уколико не желите да примате ударце тада не играјте рагби“, рекао је Грас, уз напомену да Европски суд није бог и да се новинари морају борити за своје легитимне циљеве у јавном интересу, уместо да очекују решења од Стразбура.

Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу, представила је рад овог саморегулаторног тела кроз праксу и одлуке Комисије за жалбе на садржаје у штампи и интернет медијима. Семинар је организовао Савет Европе у сарадњи са Независним удружењем новинара Србије, у оквиру регионалног пројекта „Унапређење слободе изражавања и информисања и слободе медија у Југоисточној Европи“, који финансира Влада Краљевине Норвешке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси