Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта смеш да пишеш на друштвеним мрежама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2014.

Аутор: З. Ђорђевић Извор: Блиц онлајн

Шта смеш да пишеш на друштвеним мрежама

Цензура је неуставна, а право слободе мишљења и изражавања је загарантовано, поручио је јуче заштитник грађана.

 

Саша Јанковић, заштитник грађана, изразио је у саопштењу забринутост „због све чешћих сазнања да се поједине информације и критике повлаче из јавно доступних средстава и­­нфо­­рмисања и информационог простора“, као и „чињенице да грађани бивају позвани на информативне разговоре због наводног ширења панике коју никад нико није приметио, утврдио, ни забележио њене последице”.

Јанковић у саопштењу истиче да свако има слободу да буде критичан, да буде критизер, да буде оптимиста и песимиста, да верује или не верује, да подржава или оспорава, да ниподаштава, велича или буде равнодушан, да ћути или говори и да ставове и идеје слободно и јавно тражи, прима, даје, размењује и шири.

 

Он упозорава државне органе да су “дужни, не само да се сами уздрже од мешања у ту слободу већ морају да је штите од напада са било које стране и да подстичу њено остваривање”. Омбудсман објашњава да се слобода изражавања може ограничити само у законом прописаном поступку.


Покрет Удружени грађани за Србију, организације цивилног друштва и појединци у Србији, објавили су јуче “апел против цензуре у Србији”. Према наводима из писма, које преноси Покрет, док грађани помажу унесрећенима из поплављених и угрожених подручја, “власт троши време и енергију на кршење слободе изражавања, нападајући и гасећи интернет странице које позивају на одговорност”.

 

Бесплатна правна помоћ
Они који добију позив за информативни разговор у МУП због, наводног, ширења панике у време ванредне ситуације преко друштвених мрежа могу да се обрате Правној служби НУНС за помоћ. Правни савети се могу добити путем мејла pravnapomoc@nuns.rs, и телефоном, на број 011/3343-255.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

27.05.

2014.

Dragana Janković [нерегистровани] у 11:34

Shvatili da im ništa ne može !

Gospodin Janković vrlo realno i kritički govori o mnogim temama i sa svojim saradnicima u pravom smislu reči predstavlja zaštitnika građana.Međutim,sve više institucija svesni njegove nemoći da zakonski reaguje na kršenje osnovnih prava nas građana jednostavno se oglušuje o reči i postupanja ove takođe institucije,a Zaštitnik građana Republike Srbije jeste institucija ! Još pre dve godine smo upozorili da će toga biti sve više jer su tada dozvolili da jedna osnovna škola iz Niša prvo odbije da postupa po nalogu Zaštitnik građana Republike Srbije i to u dva navrata a nakon toga treći put jednostavno nisu hteli ni da odgovore Zaštitniku građana Republike Srbije,čime su ga najblaže rečeno omalovažili i poslali drugima jasnu poruku da im ništa ne može.
Dragana,Aleksina mama

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси