Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неки медији нису одмах разумели размере поплаве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2014.

Владимир Баровић, доцент на Филозофском факултету у Новом Саду, за Данас Право говори о кризном извештавању

Неки медији нису одмах разумели размере поплаве

У свакој кризи они који управљају ситуацијом редукују информације, али у актуелној извештавању о поплавама, барем у првој фази, медији у Србији нису "пали" на испиту, док су новинари прошли тест издржљивости, оцењује у разговору за Данас Право Владимир Баровић, доцент новосадског Филозофског факултета.

 

Колико је познато, једино у земљи на овом факултету постоји посебан курс за будуће новинаре о извештавању у време криза, где је наш саговорник предавач.


У првом реаговању, како видите медијско извештавање о катастрофалним поплавама и њиховим последицама?

 - У првој фази кризе медији су углавном добро обавили посао, радили су оно што је у тим моментима најважније - информисали грађане, извештавали, организовали жива укључења, апеловали да се људи евакуишу уз Обреновца и осталих угрожених подручја. Оно што је добро јесте да у акутној фази кризе у медијима није било панике и новинари су и поред великог напрезања урадили велики посао, јер су људи у угроженом подручју путем медија били информисани о бројевима за евакуацију, о несталим лицима, поступању у тим условима. Поједини медији нису одмах разумели размере поплаве, колико је велики број угрожених насеља и са одређеним закашњењем су прилагодили систем рада кризној ситуацији. Ту се показала моћ медија који играју веома важну улогу у кризном комуницирању, јер они су канал на линији грађани - они који управљају кризом.

Као истраживача медија, које ситуације вас посебно интригирају?

- Посебно интригантне су ситуације када се крши новинарска етика, пласирају полуинформације и дезинформације, то је веома важан сегмент у извештавању у кризним ситуацијама. Такође је било примера емпатичког приступа у извештавању, али треба нагласити да је било евидентно велико професионално ангажовање новинара и новинарки, који су радили до крајњих граница издржљивости. Није лако извештавати када сте константно мокри, под стресом, саопштавате лоше вести... То је прави тест издржљивости и ту до изражаја долазе извештачи који могу да поднесу притисак, како у етичком тако и у професионалном смислу.

Каква је ваша оцена - да ли су интернет и друштвене мреже - Фејсбук и Твитер више допринели информисању или ширењу гласина и дезинформација?

- Друштвене мреже су веома важне за брзо информисање људи и имају одређену улогу у кризама, јер за кратко време велики број грађана подели одређене информације, али с друге стране је потребан опрез јер на њима можете поставити шта желите. Ту нема уредника, све зависи од добре или лоше намере појединаца. Када урадим коначну анализу и завршим истраживање ове кризе, имаћу комплетнији увид у ситуацију, али мој утисак је да су друштвене мреже имале двојаку улогу: с једне стране су пласиране важне информације о водостају и евакуацији, а с друге стране биле су испуњене гласинама и информацијама које је веома тешко проверити. 

 Какав је однос цензуре и информације у кризним ситуацијама?

- У кризним ситуацијама се у зависности од процене онога ко управља кризом, редукују информације, медијима се некада ограничава кретање по терену. Цензура се правда сузбијањем страха и панике међу грађанима и информације пласирају најодговорнији - штабови за ванредне ситуације. Ако говоримо о односу цензуре и информација у кризним ситуацијама, увек ће се прибећи редуковању оних података за које се процени од стране одговорних, да могу шкодити операцији спасавања угрожених.

Шта бисте препоручили новинарима?

- На Одсеку за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду имамо предмет "Извештавање у природним и изазваним катастрофама и несрећама" и велики број мојих студената завршио је тај курс. Доста њих се јавило и рекли су да оно што су научили о поплавама примењују у пракси. За квалитетно извештавање у кризама неопходна је благовремена обука и припрема, јер многе колеге колико сам видео на терену нису били адекватно обучени, припремљени, нису познавали терминологију, разлику између ванредне ситуације и ванредног стања, није у почетку у медијима било графичких приказа, а ко је до пре неки дан знао где се налази Моровић или Јамена? Препоручујем новинарима да увек етику и професионалне стандарде ставе на прво место, да не улећу у сензационализам и ексклузиву по сваку цену. Такође је веома важно да се добро припреме за кризне ситуације, јер заборављамо да је безбедност и обученост извештача од кључне важности за објективно и правовремено извештавање.

Биографија

Владимир Баровић је докторирао пре четири године на Факултету политичких наука у Београду на тему „Извештавање у кризним ситуацијама и етика новинарства“. Доцент је на Филозофском факултету у Новом Саду, где је и запослен на Одсеку за медијске студије. Добитник је више признања и награда за ангажовање на извештавању са кризних ситуација које су угрожавале регион. Од 2003. до 2007. радио је као новинар и уредник на Радио-телевизији Војводине. Почетком 2006. извештавао је за покрајински јавни сервис са поплава на Дунаву и Тиси. Објавио је у земљи и иностранству више радова на тему кризних ситуација, између осталог, монографију „Медијско извештавање у кризним ситуацијама“ и приручник „Медији и грађанска окупљања“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси