Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СББ: Враћени страни канали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2014.

Аутор: Фонет, Танјуг, РТВ

СББ: Враћени страни канали

Koмпанија СББ саопштила је да је на основу вечерашњег позива Републичке радиодифузне агенције вратила "стране канале", уз изузетак музичких канала.

СББ се извињава гледаоцима који поједине садржаје неће сматрати адекватним за емитовање током Дана жалости, као и онима који нису били у прилици да прате целокупну понуду канала овог кабловског оператера до сада.

СББ се захвалила корисницима на разумевању.

 

РРА: Емитовање страних канала није кршење закона

Савет Републичке радиодифузне агенције (РРА) саопштио је данас да није донео ниједну одлуку којом се ограничава или препоручује кабловским емитерима на подручју Србије да из своје понуде искључе програме који се емитују из иностранства. Удружење новинара Србије је саопштило да је запрепашћено одлуком кабловских дитрибутера. Кабловски оператер СББ је саопштио да неће поново почети да емитује телевизијске програме.

Уважавајући како реакције јавности, тако и повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, Савет РРА је у поподневним сатима одржао хитну телефонску седницу и донео одлуку да обавести кабловске операторе да емитовањем страних канала у време дана жалости не крше закон, наводи се у саопштењу.

 "Савет разуме и уважава одлуку већине кабловских оператора коју су је вероватно донели више вођени личним осећајем заједничке несреће, него тумачењем закона, али као ни до сада, неће утицати на њихове одлуке и пословну политику", наведено је у саопштењу РРА.

 

Шабић: РРА да отклони дилеме о кабловској

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упутио је данас писмо Републичкој радиодифузној агенцији (РРА), у коме ју је позвао да званичним саопштењем отклони све дилеме које су због искључења програма кабловских телевизија, а поводом тродневне жалости у Србији, отворене у јавности.

"Препорука РРА, у оквиру њених законских овлашћења могла се односити и убеђен сам, односила се на потребу организовања и емитовања програма који би био у складу са одлуком Владе о проглашењу тродневне жалости у Републици Србији односно с атмосфером жалости због последица трагичних догађаја, а ни у ком случају не на укидање комплетних програма", наводи се у саопштењу Повереника.

Неки оператори су својим корисницима "као објашњење понудили тврдњу да су у складу са инструкцијама добијеним од РРА, обуставили емитовање кабловских програма", наводи се у саопштењу Повереника.

Повереник истиче да за велики број корисника овакво објашњење из много разлога није прихватљиво.

"Не могу да препознају ваљан правни основ за овакав поступак, а што је још важније ни фактичке разлоге који би говорили њему у прилог, будући да сасвим очигледно у великом делу (документарни, едукативни, историјски, информативни...) кабловски програми ни на какав начин нису у супротности с оним што препорука РРА сугерише", наводи се у саопштењу.

Како наводи повереник, многи су у оваквом поступку оператора видели и неоправдано ускраћивање информација и кршење уговорних односа, односно ускраћивање услуга које су уговорене и за које плаћају.

"По мојим сазнањима, потврђеним и у непосредном разговору са неким од чланова Савета РРА, 'објашњење' које поменути оператори нуде не одговара истини", наводи се у саопштењу.

 

УНС: Оператери да врате искључене канале у систем

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је данас да је запрепашћено одлуком кабловских дитрибутера да прекину емитовање многих телевизијских програма.

Како се наводи, УНС је забринут због вишка ревности кабловских оператера, који су произвољно тумачећи одлуку РРА о прилагођавању програма Дану жалости, својевољно грађанима Србије ускратили телевизијске програме, који никако не може крити упутство РРА поводом Дана жалости.

УНС захтева од кабловских дистрибутера да поштују уговорене обавезе које имају са грађанима Србије, и врате у систем канале које су искључили а од надлежних антимонополских институција тражи хитно реаговање и одлучивање о злоупотреби монополског положаја и картелског удруживања кабловских дистрибутера.

УНС такође захтева од кабловских дистрибутера да обрачунају закинути новац који су, кршењем уговора са корисницима њихових услуга, противправно стекли, да га врате грађанима или, уколико то корисници прихватају, уплате као хуманитарну помоћ за угрожене поплавама.

УНС је упитао Владу Србије да ли ће, и на који начин, реаговати због кршења Закона о јавном информисању којим је грађанима Републике Србије оваквом одлуком оператера ускраћено право на информисање и уведена цензура.

 

СББ неће емитовати програме пре краја тродневне жалости

Кабловски оператер СББ саопштио је данас да неће поново почети да емитује телевизијске програме који су искључени због тродневне жалости у Србији, упркос захтеву Удружења новинара Србије (УНС).

"Иако разумемо неке од наших корисника којима недостају поједини канали из редовне понуде, током три Дана жалости, из поштовања према жртвама, њиховим породицама и пријатељима понуду ТВ канала прилагодили смо Закону о обележавању Дана жалости и препоруци Републичке радиодифузне агенције", речено је агенцији Бета у СББ.

Како наводи СББ, емитовање хумористичких, забавних и садржаја са забавном и народном музиком прекинуто је уз обавештење и у договору са руководиоцима ТВ канала чији програм СББ емитује.

На молбу да прокоментаришу захтев Удружења, у СББ су одговорили да немају ништа ново да кажу у односу на јучерашњи став, и замолили кориснике за разумевање.

Како је раније речено агенцији Бета у СББ, понуда телевизијских канала током тродневне жалости до петка, 23. маја у поноћ усклађена је са Законом о обележавању Дана жалости и препоруком Републичке радиодифузне агенције.

Емитују се само канали пригодне садржине, а на три дана је обустављено емитовање филмских канала, јер СББ не може да утиче на њихову уређивачку политику, нити може знати да ли ће садржај тих канала бити у складу с препоруком.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

23.05.

2014.

M.S. [нерегистровани] у 18:50

SBB

Ali "Rossia today" nije TV Pink sa pevaljkama već informativni program.Niko im nije preporučio da ukidaju informativne programe bilo strane, bilo naše.SBB nikome ne odgovara ni kada podignu cenu svojih usluga a ni kada zbog kvara ne emituje programe a oni su veoma česti.Naravno, da ne obeštečuju gradjane.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси