Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Распуст уместо хитног поступка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2009.

Извор: Данас

Распуст уместо хитног поступка


Гимнастика скупљања гласова како да се (не)усвоје измене Закона о информисању била изгледа узалудна


Славица Ђукић-Дејановић навела да разлог за евентуално одлагање није несигурност у исход гласова л Гласање у септембру



 Београд - Иако је у Скупштини и јавности данима трајало пребројавање ко ће у петак имати већину , да ли владајућа коалиција или опозиција при изгласавању измена Закона о информисању, нико није очекивао да ће гласање бити одложено, поготово што је све кренуло по хитном поступку. Тим пре све је изненадила тврдња председнице парламента Славице Ђукић-Дејановић да ће одлука о дану за гласање бити донета ускоро и да одлука о одлагању нема никакве везе са тим да ли постоји потребна већина за усвајање Предлога о изменама и допунама Закона о информисању, већ да је то њена лична процена.

Опозиција , међутим, тврди да је јасно да је владајућа већина у својој намери за усвајање измена Закона коначно схватила да је остала без потребне већине и да им је неопходно додатно време да консолидује редове. Тврде и да је непримерено да се дан за гласање сада проглашава некаквом тајном, али нису децидирано тврдили да је можда у питању покушај заваравања опозиције да неспремни дочекају ову одлуку.

- Одлуку о дану за гласање ћу донети врло брзо. Имамо две могућности, а оне су да се то догоди у блиској будућности, или након летње паузе. Људи треба у августу мало и да се одморе, а говорили смо и о техничкој адаптацији зграде. Поразговараћу са шефовима посланичких клубова, али одлуку ћу донети релативно скоро, рекла је председница парламента новинарима и додала да ће та одлука бити у складу са Пословником о раду парламента.

- Та одлука има везе са мојом проценом да ли ће бити квалитетније одлучивање и рад сада, или да то буде на почетку јесењег окупљања посланика, рекла је Ђукић-Дејановић, која је по завршетку седнице одржала и консултације са шефовима посланичких група.

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС, каже да је председница парламента и на том састанку била јако загонетна и да дефинитивни одговор о дану за гласање шефови посланичких група нису добили. До јуче су посланици Демократске странке и Г17 плус тврдили да ће Закон о информисању без проблема бити усвојен у петак.

Опозиционари су, напротив наводили да закон неће добити потребну већину, уколико сви који су рекли да га неће подржати, укључујући СПС, ПУПС и ЈС, дођу на гласање. А сви одборници опозиције, осим ЛДП-а, најављивали су присуство у пуном саставу.

Шеф посланичког клуба Нове Србије Велимир Илић тврди да је тај посланички клуб решен да гласа било када против измена закона о јавном информисању. И свих 56 радикала биће на гласању, а Томислав Николић најављује да би у петак у сали био и 21 напредњак. Једном члану СНС који се одмара у Грчкој, чак ће, ако затреба, бити организован повратак у земљу.

И Милош Алигрудић, потпредседник ДСС-а, најављује присуство 21 посланика из његове странке. Што се ЛДП-а тиче, нико од јуче присутних у парламенту није желео да говорио о томе да ли ће и како ће гласати. Јудита Поповић, посланик ЛДП-а, недавно је рекла новинарима да је њена странка оставила својим посланицима да сами одлуче да ли ће присуствовати седници парламента у дану за гласање и да одлуче како ће гласати.

Владајућа коалиција је и рачунала на то да се свих 12 посланика ЛДП-а неће појавити на гласању, али и на чињеницу да је мало када опозиција показала до сада пуну дисциплинованост. До јуче после подне је било јасно да би за закон гласало 78 посланика ЗЕС-а, 24 Г17 плус, шест посланика мањина,(четири СВМ плус два посланика Бошњачке листе).

За закон би највероватније гласао и дојучерашњи радикал, а сада независни посланик Јован Дамјановић, а како се чини закон би подржало и пет посланика ПУПС-а. То је укупно 114 посланика који би могли да гласају за измене и допуне Закона о информисању.

Против тих измена и допуна ће, ако ускоро буде гласање, како тврде из опозиционих партија, бити 56 посланика СРС, 21 ДСС, 21 СНС, три из ЈС , девет из НС , вероватно и 12 ЛДП, што значи укупно 122 посланика, плус 12 уздржаних из СПС-а. У том случају закон не би прошао, јер би имао 114 гласова за, наспрам 134. У другом случају, уколико свих 12 посланика ЛДП-а не би дошло на седницу, а сви остали који су против и уздржани дођу у пуном саставу, закон опет не би прошао, јер би наспрам 114 за, стајало 122 против, пошто уздржани „ иду у квоту противника.

Дакле недолазак комплетног ЛДП-а , а нема најава да неко од посланика ове странке неће бити на гласању, не би утицао на судбину закона, под условом да сви остали дођу и гласају како смо навели. .Уколико комплетна владајућа коалиција дође, а највероватније хоће, онда би, с обзиром да би закон имао 114 гласова на својој страни, морало да изостане много више од 12 посланика опозиције.

Ваља поменути да посланик мањина Риза Хаљими, како сам тврди, у време гласања о изменама закона о информисању неће бити у скупштинској сали, јер како каже, последњих месеци за владине предлоге не гласа ни за, ни против. Владан Батић, самостални посланик, јуче је рекао за наш лист да још није одлучио како ће да гласа.

- Чекам да видим хоће ли ме коалиција убедити да ли ће измене закона о информисању бити доведене у ред применом амандмана. Мислим иначе да се тај закон у пракси неће примењивати и да се можда дигла превелика бука око тога, каже Батић, а на наше питање да ли је већ пало „убеђивање“, само се насмејао. Према ДСС-овој рачуници коју је новинарима предочио Милош Алигрудић, шеф ове посланичке групе, уколико би у сали било присутно 240 посланика , потребан је 121 глас да би закон прошао .

„То значи да је неопходно да и они из владајуће коалиције буду присутни, да убаце картице и учествују у кворуму, али да не гласају за закон. Могу да не подрже закон на три начина, да уопште не притисну ниједан тастер кад се буде гласало, да буду уздржани и да гласају против. Шта год од ове три могућности искористе посланици СПС, ЈС и ПУПС , закон неће проћи“, каже Алигрудић и додаје да је други предуслов за обарање закона , да комплетна опозиција дође на седницу и гласа против.

На крају да подсетимо, да би гласање уопште почело, потребно је обезбедити кворум од 126 посланика, што СПС жели да обезбеди. Међутим, за усвајање закона потребна је проста већина од присутних у сали, што је технички могуће без подршке посланика СПС, али једино под условом да на гласање не дође комплетна опозиција.

Антрфиле : Кораћ: Многи посланици ЛДП-а већ на летовању

Жарко Кораћ , посланик Социјалдемократске уније, са листе ЛДП-а, каже за Данас да ће он у дану за гласање бити против усвајања измена Закона о информисању.

Наводи да ће тако учинити највероватније и остали посланици ЛДП-а , али ће их у сали бити у малом броју, јер су готово сви на годишњим одморима. Кораћ је убеђен и да спорни закон неће проћи , као и да ће владајућа коалиција која нема довољан број гласова за изгласавање овог закона пролонгирати гласање за септембар.

ДСС био спреман да „дежура“ у августу

- На моје конкретно питање када је дан за гласање добили смо одговор да то може бити дан или два по завршетку седнице, а може бити и на почетку наредне седнице. Упитао сам да ли посланици ДСС - а треба да седе читав август у Београду, надајући се да ће најмање 24 сата пре гласања добити обавештење, одговорено ми је да то не треба да буде случај, јер се у августу неће радити. Из тога сам закључио да дан за гласање може бити у петак, или први дан кад се посланици окупе после летње паузе. Разлог томе видим у чињеници да владајућа коалиција нема већину за изгласавање измена Закона о информисању .- рекао је јуче Алигрудић , замерајући председници парламента што важне ствари саопштава прво медијима, па онда шефовима посланичких група.

М. Р. Миленковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси