Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА: Немамо ништа с укидањем програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2014.

Аутор: Ј.Тасић Извор: Данас

РРА: Немамо ништа с укидањем програма

„Поштовани корисници, због тродневне жалости посвећене жртвама природних непогода, коју је прогласила Влада Републике Србије, од 21. до 23. маја понуда и садржај ТВ канала биће прилагођени у складу с препоруком Радиодифузне агенције. Хвала на разумевању“, ово је порука којом после позива на број 19900 кабловски оператер СББ објашњава корисницима због чега од уторка емитује углавном одабране домаће ТВ станице, са изузетком програма намењеног риболовцима и сличним темама.

 Исти случај је и са другим кабловским оператерима. Директор РРА епископ јегарски Порфирије (Перић) изјавио је за Данас да не зна о чему се ради. Он објашњава да је РРА 20. маја објавила Упутство за радијске и телевизијске оператере поводом проглашења дана жалости и да после тога ништа више није чинила, нити више од тога тражила.

Владика Порфирије каже да кабловским оператерима никаква упутства нису достављана и да је тако одговорио и кад је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића питао о чему се ради. Шабић је јуче упутио писмо РРА у коме тражи да Агенција „званичним саопштењем отклони све дилеме отворене у јавности због искључења програма кабловских телевизија поводом тродневне жалости у Србији“.

„Препорука РРА, у оквиру њених законских овлашћења, могла се односити и, убеђен сам, односила се на потребу организовања и емитовања програма који би био у складу са одлуком Владе о проглашењу тродневне жалости, односно с атмосфером жалости због последица трагичних догађаја, а ни у ком случају не на укидање комплетних програма“, наводи се у Шабићевом писму.

Он истиче да „велики број корисника из много разлога није прихватио објашњење кабловских оператера да су у складу са инструкцијама добијеним од РРА обуставили емитовање кабловских програма, као и да грађани не могу да препознају ваљан правни основ за овакав поступак, а ни фактичке разлоге који би говорили њему у прилог“. Према Шабићевим речима, „многи су у оваквом поступку оператора видели и неоправдано ускраћивање информација и кршење уговорних односа ускраћивање услуга које су уговорене и за које плаћају“.

РРА је у уторак у упутству радијским и ТВ емитерима наложила да „ускладе програм са Законом о обележавању дана жалости: емитују одлуку о проглашењу дана жалости и програм његовог обележавања коју доноси надлежни орган Републике Србије, обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни републички органи, да уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других садржаја са забавном и народном музиком емитују прикладну музику, као и да ускладе детаљну програмску шему“.

Претходно, РРА је поводом проглашења ванредне ситуације подсетила емитере са националном, регионалном и локалном фреквенцијом да су у обавези да пренесу сва важна саопштења хитне природе која се односе на угроженост живота, здравља, безбедности или имовине, као и саопштења надлежних државних органа без одлагања. До закључења овог издања нашег листа од оператера јуче нисмо могли да добијемо објашњење због чега су се одлучили на ригорозно смањење уговорима утврђене ТВ понуде, јер то до сада нису чинили у сличним ситуацијама.

Протест УНС

Удружење новинара Србије саопштило је јуче да је „забринуто због вишка ревности кабловских оператера који су, произвољно тумачећи одлуку РРА, својевољно грађанима Србије ускратили телевизијске програме“. УНС захтева од кабловских дистрибутера да „поштују уговорене обавезе према грађанима и врате у систем канале које су искључили, обрачунају закинути новац који су, кршењем уговора, противправно стекли и да га или врате или, уколико то корисници прихватају, уплате као хуманитарну помоћ за угрожене поплавама“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси