Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укинули и радионице за децу и ТВ канале
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2014.

Аутор: Т.Спаић Извор: Блиц

Укинули и радионице за децу и ТВ канале

Бајати документарци о Другом светском рату или музика у молском тоналитету уместо савременијих филмова на телевизијским каналима узнемирила је део јавности, забринут за цензуру и право на информисање. Претеривања у спровођењу одлуке о тродневној жалости можда је и било код кабловских оператера који су укинули већину ТВ канала, али сигурно је било неадекватног претеривања кад су у питању деца.

Укидањем свега сумњивог, а култура ту најчешће спада, због тродневне жалости погођена су деца по колективним центрима којима су ускраћене радионице са уметницима и глумцима, позоришне представе које би могле да им помогну да лакше преброде стрес кроз који пролазе.

Против одлуке кабловских оператера да укину већину канала најоштрије је протествовало Удружење новинара Србије које је затражило да “кабловски дистрибутери обрачунају закинути новац који су, кршењем уговора са корисницима њихових услуга, противправно стекли, да га врате грађанима или, уколико то корисници прихватају, уплате као хуманитарну помоћ за угрожене поплавама”.

УНС је питао и Владу Србије да ли ће и како реаговати због кршења Закона о јавном информисању којим је грађанима Србије оваквом одлуком оператера ускраћено право на информисање и уведена цензура.

Заменик председника РРА Горан Караџић рекао је за „Блиц“ да је одлука кабловских оператера у потпуности њихова и самостална. Због тродневне жалости одложене су и многе изложбе чије је отварање требало да се одигра ових дана.

На препоруку Кризног штаба у Београду укинуте су дечје радионице по колективним прихватним центрима, у којима су учествовали глумци и други уметници. Искрено саучествујемо и поштујемо све, али сматрамо да деци треба помоћи да преброде трауму. Сувише су мали да би све схватили. Та деца се ноћу буде и вриште јер сањају ко зна шта и стално су окружени старијима који су такође прошли кроз трауму.

Сматрамо да је лековито децу бар накратко одвојити од те туге. Зато смо одлучили да идемо ако нас позову. Нисмо обуставили наше програме каже за „Блиц“ глумац Милорад Мандић Манда који је окупио више од 100 уметника који обилазе 22 прихватилишта у којима има деце. Игралиштеприхватилиште које је у Дечјем позоришту „Бошко Буха“ организовао Манда спремно је да, уколико их позову, и данас одржи радионицу за децу.

Телефони су 011/6558120, 6558121, 6558122 и 6558123.

Шабић: Отклонити дилеме

Повереник за заштиту информација од јавног значаја Родољуб Шабић упутио је јуче писмо РРА да отклони дилеме покренуте у јавности због искључења страних програма. Савет РРА је потом позвао кабловске оператере да врате старе програме јер се њиховим одредбама не крше одредбе о тродневној жалости, наводећи да „не треба претеривати“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси