Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранка Прпа: Надам се да одговорни неће измаћи правди
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2014.

Аутор: Д. Чарнић Извор: Политика

Бранка Прпа: Надам се да одговорни неће измаћи правди

Бранка Прпа, једини очевидац убиства Славка Ћурувије, власника „Дневног телеграфа” и „Европљанина”, саслушана је јуче пред Специјалним судом као последњи сведок у истрази тог злочина. Тиме су завршене истражне радње које је планирало тужилаштво. Како „Политика” сазнаје, Тужилаштво за организовани криминал треба да одлучи о предлогу одбране да се као сведок саслуша бивши министар полиције Душан Михајловић.

 

Уколико тај предлог буде прихваћен, Михајловић ће бити последњи сведок, после чега се, како је тужилаштво раније најавило, може очекивати подизање оптужнице. Ако предлог буде одбијен, Бранка Прпа била је последњи сведок истраге убиства Ћурувије. За сада није познато како је одбрана образложила предлог да Михајловић буде саслушан као сведок.

„После толико година, није реч о утисцима, већ о жељи и вери да ће ово убиство добити епилог и да они који су одговорни и они који су наредили неће измаћи правди”, рекла је Бранка Прпа новинарима, после сведочења.

Њено саслушање трајало је више од два часа, а Прпа је нагласила да о садржини исказа, као и о томе да ли је идентификовала убице не може да говори јер подаци из истраге представљају службену тајну.

Подсећамо, Бранка Прпа била је поред Ћурувије у тренутку када је убијен, 11. априла 1999. године у хаустору зграде у Светогорској улици. Један од нападача ударио је Прпу у главу од чега се она онесвестила, док је у Ћурувију испаљено 17 метака. Адвокат Никола Баровић, њен правни заступник додао је да је Бранка Прпа поновила све што је и раније изјављивала о убиству Ћурувије.

„Њен исказ је конзистентан. Поновила је оно што је рекла 19 месеци после убиства, али тада власт није имала интерес да открије убице”, казао је Баровић. Подсећамо, на дан када су ухапшени Ратко Ромић и Милан Радоњић, бивши радници Државне безбедности и када је саопштено да је, као један од починилаца осумњичен Мирослав Курак, Прпа је за „Нин” у 1080 изјавила да јој Курак не личи на особу која је пуцала. Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, бранилац Ромића и Радоњића, рекла је да је одбрана задовољна оним што је навела Бранка Прпа.

„Сматрам да је њен исказ искрен и аутентичан. Одбрани је у интересу истина”, казала је она новинарима, после јучерашњег саслушања. Резултатима истраге која је трајала четири месеца задовољно је и тужилаштво. Како је пре три дана за „Политику” рекао тужилац Миљко Радисављевић, тужилаштво је задовољно јер су се бројни сведоци детаљно изјаснили о околностима које су им познате, а обављена су и вештачења.

Оптужница би, према нашим сазнањима, требало да буде подигнута до краја маја. Поред Радоњића, Ромића и Курака, за којим је расписана потерница, тужилаштво је као налогодавца осумњичило Радомира Марковића, бившег шефа РДБ. Радоњић и Ромић су у притвору од 14. јануара, а Марковић је у затвору у Пожаревцу.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

19.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:17

neukusno

U svetlu nase tragedije, mislim da je neukusno da mediji stalno vrte jedno te isto. Gospodjo, pravda ce nas sve stici, a vi malo lopatu u ruke i na izgradnju odbrane Beograda od poplave.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси