Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Професионалац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2014.

Аутор: Јасмина Лукач Извор: Данас

Професионалац

Срђан Шкоро колико јуче није добио нови редакцијски распоред након што је његова смена са места шефа деска Новости постала главна медијска тема.

 

Смена је уследила након што је Шкоро гостујући на РТС критиковао састав нове српске владе. А колико је питање цензуре вечно, сведочи и то што је осим прекјуче у Утиску недеље био и пре 23 године - говорећи о теми слободе и демократије, а поводом победе Звезде у европском купу.

У компанији Новости је 20 година, на разним уредничким позицијама од црне хронике до дописничке мреже, о чему каже:

„Новости су имале разне фазе и због тога често плаћале високу цену. Посебно кад су без резерве превише ишле уз владајући режим. Но, некако су преживеле и задржале ту ноту такозваних народних новина где се захваљујући некада доброј и развијеној дописничкој мрежи могло прочитати оно што у другим новинама није.“

Шкоро је рођен у Београду 1963. у породици професорке српског језика и новинара Политике Експрес, који се није обрадовао његовом избору животног позива. Наиме, Момчило Шкоро је због серије текстова о златиборским викендицама ондашњих комунистичких властодржаца дошао у сукоб са Дражом Марковићем. Посебно формирана комисија Централног комитета, између осталог, „пронашла“ је и непостојећег стрица - четника погинулог на Неретви. Срђан Шкоро каже да то није било време интернета, те да је његов отац умро заборављен и прилично разочаран, али да би сада свакако био поносан на подршку колега.

Крајем деведесетих Шкоро је дипломирао и магистрирао историју, а новинарством је почео да се бави још осамдесетих у тадашњим Омладинским новинама, Зум репортеру, НОН-у... У тој генерацији били су још Славиша Лекић, Мирослав Кос и други, а сем у Новостима, радио је у Политици, у издањима на енглеском језику, на радију, у Експресу. Највише је упамћен као главни уредник Ревије Б92, а добитник је и две годишње награде ТВ Новости - као најбољи новинар 1996. и 1997.

Због текста „Србија у Европи 2020“, објављеног 1999, суспендован је, а његов надлежни уредник смењен. Члан је УНС-а и ожењен Сањом, грађевинском инжењерком.

„Нисам ништа написмено добио. Такав је наш колективни уговор да добијете само решење у коме стоји разрешење и ново намештење, без образложења. Имате рок од 7 дана да га прихватите или остајете без посла. Ја немам намеру да идем из Новости. Ово што се десило ми не даје за право да се повучем и одем већ да останем у новинама и наставим да се борим да Новости буду новине у којима људи различитих мишљења могу заједно да раде“, каже Шкоро.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

13.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 14:26

novinar, sta to bese?

Sta ste digli dreku zbog smene u Novistima. Zasto ne dizete dreku zbog stanja u medijima, zbog cinjenice da novinara nema u redaakcijama a da su iste prepune politickih aktivista...Sta je sad Skoro postao novinar zato sto je napljuvo neke ministre? Ta nemojte molim vas...Sad ce opozicionari da mu ponude savetnicku funkciju. Nalupetao se covek i postao starleta...Bas pravo novinarski...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси