Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због чега је смењен уредник деска „Вечерњих новости”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 05. 2014.

Аутор: М. Г. Извор: Политика

Због чега је смењен уредник деска „Вечерњих новости”

Срђан Шкоро на РТС критиковао владу на дан њеног оснивања после чега је СНС напао јавни сервис а Вучић критиковао партијске активисте

Шеф деска „Вечерњих новости” Срђан Шкоро, који је широј јавности постао познат после наступа на РТСу на дан формирања нове владе, током којег се критички осврнуо на кабинет Александра Вучића, а после чега се СНС огласио саопштењем у којем је критиковала јавни сервис, јуче је смењен одлуком Ратка Дмитровића, генералног директора и главног уредника Компаније „Новости”.

Одлука је Шкору саопштена усмено „у четири ока”, а писано решење треба да му буде уручено од понедељка. Иза смењеног уредника је тридесетогодишња каријера у новинарству - у овом дневном листу био је уредник црне хронике, недељне и дописничке рубрике, а био је и главни и одговорни уредник „Ревије 92”.

Дмитровић се огласио саопштењем у којем је навео: „Злонамерна је, подметачка, помало прљава тврдња да је Шкоро смењен због гостовања у 'Јутарњем програму' РТСа, из разлога што то нема везе са истином.”

- Пре годину дана, кад сам дошао на чело „Вечерњих новости”, поставио сам Шкора за шефа деска. За време које је од тада прошло Шкоро није пружио оно што сам од њега очекивао - навео је Дмитровић и додао да се слаже са већим делом оног што је Шкоро рекао гостујући на РТСу.

- Једина моја замерка је, а то сам казао и самом Шкору, што је то било неколико сати уочи формирања Владе Србије. Тајминг није био идеалан - указао је Дмитровић. Шкоро, међутим, каже да му Дмитровић током заједничког рада 15 месеци пре смене ниједном, ни јавно, ни насамо, није рекао да није задовољан његовим радом. Када се подигла медијска прашина око његовог наступа на РТСу, главни уредник је, каже Шкоро, констатовао да „Вечерње новости” нису опозициона новина и да шеф деска не може тако да наступа.

- Дмитровић и информативна служба СНС својим бахатим саопштењем учинили су ме познатим, хиљаде људи ме подржава на друштвеним мрежама. Очигледно је да су потценили јавност и новинарску професију која, ипак, није у блату. Слобода мишљења и изражавања нису забрањени - каже Шкоро који ће сутра бити гост Оље Бећковић у емисији „Утисак недеље” на ТВ Б92.

У наступу на РТСу, где је гостовао у јутарњем прегледу штампе, за нову владу рекао је да то није оно што се од Србије очекивало у овом тренутку, јер је први пут премијер могао да бира кога хоће.

Између осталог навео да није добро што смо створили друштво где се за сваку ситницу иде код будућег премијера. Вучић је у интервјуу за „Недељник” рекао да је био „врло глупо изабран дан” за објављивање саопштења СНСа и да је о томе разговарао са запосленима у информативној служби партије коју води.

„На дан када сам ја давао експозе било је бесмислено да се издаје било какво саопштење”, рекао је Вучић. Независно удружење новинара Србије јуче је изразило забринутост због смене Шкора.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

13.05.

2014.

anonymous ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ [нерегистровани] у 14:21

Re:Нисам гласао

Ви који сте гласали за СНС, јесте ли ово хтели?

Одговори
уто

13.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 14:17

враћамо се у деведесете

Има нас који нисмо заборавили деведесете када је Вучић био министар за информисање, када је слобода медија била угушена и подређена само режиму Слободана Милошевића. Бојим се да сада не буде горе, Премијер заводи мере које имају за сврху да застраше људе као да се овајнарод не сећа њиховог радикалског лица. Диктатура је на видику.

Одговори
нед

11.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 21:41

sramota

Dmitrovic je zadnjim potezom davanja otkaza uredniku Deska upisao sebe u istoriju supozitorijskih urednika. Gde ce vam dusa?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси