Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кирби: Новац велики проблем медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 05. 2014.

Извор: Бета, Б92

Кирби: Новац велики проблем медија

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби каже да је усвајање медијских закона важно, али да то неће решити све проблеме медија у нашој земљи.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) доделило је на свечаности на Факултету драмских уметности награде за истраживачко новинарство, а новчани износ награда од по 1.200 долара обезбедила је Амбасада САД у Србији.

Амбасадор Кирби рекао је да медији морају бити проактивни и енергичнији, а не само да преносе речи политичара. 

"Драго ми је да је сет медијских закона проучен и у Бриселу и да премијер Александар Вучић жели да ти закони што пре буду усвојени у парламенту. Закони су важни, али они неће решити највећи изазов за медије - недостатак новца, а потрага за новцем води до проблема независности, заузимања снажнијег става и цензуре", рекао је Кирби. 

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић изјавио је да је истраживачко новинарство мера слободе у Србији и показатељ демократичности друштва. 

Обрадовић се успротивио таблоидизацији медија и читавог друштва, јер то поткопава професију и угрожава демократију. 

Председник НУНС-а је навео да, насупрот онима који хапсе и пресуђују у медијима, стоје истраживачки новинари који показују да је новинарство више од повлађивања најнижим нагонима и сензационализму. 

У категорији ТВ и радио-прилог награђене су новинарке ТВ мреже Весна Радојевић и Анђела Миливојевић за прилог о хиљадама преварених грађана за станове у београдском насељу "Филмски град". 

У категорији за најбољи истраживачки текст објављен на онлајн медијима награђени су новинари Центра за истраживачко новинарство Драгана Пећо, Дино Јахић и Јасна Фетаховић за текст "Плаћена међународна признања за кићење на домаћем терену". 

За најбољи истраживачки текст објављен у штампаним медијима награђени су новинари БИРН-а Александар Ђорђевић и Слободан Георгиев за текст "Маркетиншке звезде на политичком пољу", објављен у недељнику Време. 

О наградама је одлучивао жири чији су чланови били новинари Милорад Миловановић, Саша Лековић, Иван Ангеловски и Бранко Чечен. 

У ужем избору било је 39 новинара са више од 50 прилога. 

НУНС-ова годишња награда додељује се поводом 3. маја - Светског дана слободе медија и ове године додељена је девети пут.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси