Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пљувао Тому, уништио НИН, сад саветује директора РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 05. 2014.

Аутор: Н. И. Извор: Информер

Пљувао Тому, уништио НИН, сад саветује директора РТС

Небојша Спаић, бивши главни уредник недељника НИН који се „прославио“ 18. маја 2012. када је непосредно уочи другог круга председничких избора прогласио Томислава Николића за политичког самоубицу, ангажован је као саветник в. д. директора РТС Николе Миркова!

Спаић је, подсетимо, у јесен 2012. када је СНС направио Владу без Тадићевог ДС, најављивао крваве сукобе на српским улицама (!?!), а сада добија масан хонорар у Јавном сервису, који плаћају сви грађани!

Ко је овде луд?

Из Јавног сервиса су јуче ујутро саопштили да је Спаић на ову функцију постављен због тога што има „значајно новинарско, универзитетско и пословно искуство“. Није, међутим, објашњено да ли се под професионалним искуством мисли на чињеницу да је у његово време НИН имао најнижи продати тираж у дотадашњој историји, због чега је Спаић и смењен?! Или, да ли је предавање на приватном универзитету Сингидунум довољна препорука за саветничку функцију у Јавном сервису? Коначно, никоме није јасно ни на које је тачно пословно искуство управа РТС мислила када је образлагала Спаићево именовање.

У националној телевизији, такође, одбијају и да одговоре на питање колика је плата Спаићу, да ли је он запослен на неодређено време или на основу уговора о раду, као ни да ли је за његово саветничко место био расписан конкурс? Питање је, дакле, ко је, како и по чијем налогу одлучио да Спаић, новинар врло сумњиве биографије, постане саветник на Јавном сервису Србије?! Одговоре на ова питања нико није могао да нам да.

Занимљиво је, међутим, да нам се јуче после подне јавио в. д. директора РТС Никола Мирков и рекао нам да је Спаић био његов саветник, али да му је у међувремену истекао уговор (?!?). Када смо га упитали колико је Спаић тачно радио и на којим пословима, колика му је била плата и када му је то истекао уговор, Мирков је одговорио да све то не зна и упутио нас на Правну службу РТС...

Одлука странаца

Уочи закључења овог издања јавио нам се и сам Небојша Спаић са истом причом:

- Био сам саветник, али више нисам, истекао ми је уговор - рекао нам је он. На питања шта је радио, кад је потписан уговор о раду и када је тачно истекао рекао нам је само да „неће да прича о стварима које су прошле“!?!

Ни Мирков ни Спаић, међутим, нису умели да објасне зашто је РТС јуче ујутро званично потврдио да је бивши главни уредник НИН изабран за саветника директора.

На другој страни, главни уредник „Новог стандарда“ Жељко Цвијановић сматра да је Спаић постављен за саветника генералног директора како би „докрајчио“ Јавни сервис:

- Неко ко је тако темељно уништио НИН заслужује да уништи и РТС. Спаић је службеник међународне заједнице и западних земаља и не верујем да га је Никола Мирков сам поставио на то место, јер је он човек који зна шта ради и који води рачуна о вредностима. Сигурно су Миркову „потурили“ Спаића, а то је урађено како би се спречио овај наговештај и слутња да Јавни сервис иде ка објективном извештавању, нарочито о Украјини. 

Биографија Небојше Спаића

Oд 2001. до 2003. био главни уредник Радио Београда 202 л од 2003. до 2005. радио као шеф прес-центра и извршни директор у београдском Медија центру л 2005. постаје консултант за медије и суоснивач ПР агенције „Ковачић и Спаић“ л 2010. постављен за главног уредника НИН л 2013. компанија „Рингијер Аксел Шпрингер“ смењује га с ове функције и поставља за извршног директора за специјалне пројекте л професор на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум

Овако је писао Небојша Спаић, саветник в. д. директора РТС

Томислав Николић изгубио је све шансе да икада дође на власт. Није их у ствари ни имао, иако се у једном тренутку чинило да би у другом кругу распоред гласова преосталих председничких кандидата могао да доведе до његовог избора за председника. Није имао шансе јер је у кампањи морао да покаже ко је он заиста...

Чекају нас свакојаки инциденти и сукоби, биће ту Николићеве туче, лупања кутија, свађа, сасвим сигурно, питање је само обима, биће можда и нечег тежег, а све то има потенцијал да изазове шире немире и дестабилизацију...

Поредак у Србији се променио 5. октобра. И зато Тома Николић не може да буде њен председник...

 (НИН, 18. мај 2012)

Чекајте бре

Раде Вељановски, профессор

Саветник није никаква важна функција. Управни одбор РТС може да изабере у зависности од потреба кога жели.

Мој угао

Нино Брајовић, генерални секретар УНС

Избор менаџерског тима, посебно ако је реч о људима ван Јавног сервиса, треба да буде транспарентан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси